//

У Бразилії пройде V сесія Патріаршого Собору УГКЦ

З 31 серпня по 4 вересня у Бразилії, у місті Прудентополісі, відбуватиметься V сесія Патріаршого Собору Української Греко-католицької церкви. Собор проходитиме під загальною темою «Покликання до богопосвяченого життя».

 

Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю журналістам назвав Собор «дуже важливим всецерковним форумом, бо Патріарший Собор збирає воєдино єпископат, священиків, монахів, монахинь і мирян з усіх єпархій нашої церкви цілого світу».

 

Як відомо, такого типу Собор проходить в УГКЦ кожних п’ять років. Темою минулого форуму була «Молодь у церкві третього тисячоліття».

 

«Тепер центром уваги цілої церкви буде «Покликання до богопосвяченого життя», бо, як відомо, цей рік Церква присвятила саме покликанню до богопосвяченого життя. Отож, монаше життя: яким воно є, яким воно повинно бути, що сьогодні церква очікує від монахів, монахинь, тобто усіх тих, хто живе життям, цілковито посвяченому Богу? Саме ці питання обговорюватимуть на Соборі», – зазначає він.

 

Предстоятель УГКЦ вважає знаменним те, що така сесія Собору відбудеться поза межами України – у Бразилії.

 

«Організація Української Церкви в Латинській Америці була здійснена саме силою нашого монашества. Це отці василіяни, отці салезіани, також сестри василіянки, сестри служебниці. Це була потуга нашої Церкви, яка протягом минулого століття послужила нашим людям у тих віддалених теренах, куди доля закинула наших українців. Сьогодні ми хочемо ще раз осмислити зміст, а відтак і форми здійснення служіння тих осіб, які живуть монашим богопосвячени життям», − пояснив Блаженніший Святослав.

 

Також він висловив своє очікування від Собору: «Я б хотів, аби під час цього Собору уся Церква зрозуміла цінність покликання до монашого життя, бо монашество – це завжди сила і ядро Церкви. Ми добре знаємо, як монашество відзначається, скажімо, у справі освячення Церкви. Тобто монастирі завжди були вогнищами духовного життя. Деякі отці називали монашество «легенями» Церкви, яке вдень і вночі молиться за неї, а відтак жертвує своє життя в аскетичному подвизі, для того щоб можна було освятити духовну спільноту. Аскетизм – це одна зі складових покликання монашого життя», – наголошує Глава УГКЦ.

 

Інша складова, на його думку, – служіння монашества для освіти Церкви, тобто монашество було завжди носієм Божого Слова.

 

Сам Предстоятель матиме доповідь, пов’язану з питанням інтелектуального виховання монашества, що завжди було необхідним для виховання Церкви, каже він.

 

Третя складова покликання до монашества, яку відзначає Глава УГКЦ, – соціальна. Це, за його словами, – служіння найбільш опущеним, не захищеним, хворим членам нашого суспільства. «Власне, монахині й монахині здійснюють це служіння сьогодні, але потрібно просто визначити, в який спосіб це найкраще робити, щоб воно було найбільш ефективне», – підсумував Блаженніший Святослав.

 

31 серпня відбудеться урочисте відкриття Собору. 1 вересня обговорюватимуть тему «Божий поклик». 2 вересня дискутуватимуть на тему «Післанництво богопосвячених осіб». Темою третього дня стане «Виховання (формація) богопосвячених осіб». Завершиться Собор 4 вересня Божественною Літургією, після якої владики переїдуть до міста Куритиба, де 5 вересня розпочнеться засідання Синоду Єпископів УГКЦ.

 


Джерело: Департамент інформації УГКЦ