//

У бібліотеці Ламбетського палацу проходить виставка з нагоди 400-ліття видання Біблії короля Якова

Виставка, присвячена 400-літтю Біблії короля Якова, проходить в бібліотеці лондонської резиденції Архиєпископа Кентерберійського, розташованої в районі Ламбет, повідомляється на сайті бібліотеки.


На виставці представлена велика кількість рукописів і книг, які використовувалися перекладачами і редакторами найавторитетнішої англомовної версії Біблії, виданої в 1611 р.


Відвідувачі можуть побачити на стендах експозиції оригінальні зразки середньовічних англійських перекладів Біблії. Поряд з ними розміщені документи, в яких церковною і світською владою того часу приписували різноманітні заборони і покарання за поширення цих варіантів біблійного тексту.


Також на виставці експонуються різні редакції найраніших англомовних перекладів Святого Письма, які освітлюють досягнення текстуальної критики періоду Ренесансу і Реформації. Найбільш відомим серед них, поза сумнівом, є грецький Новий Завіт, виданий в 1516 р. під редакцією Еразма Роттердамського.


Крім того, на Ламбетській виставці можна побачити окремі екземпляри ранніх друкарських видань Біблії на мовах різних народів Європи і світу. І перш за все, це перше видання німецькомовної Біблії Лютера (1534 р.), а також перший переклад Біблії на ісландську мову (1584 р.); переклади, створені в XVIII-XIX ст. для місіонерських цілей: Євангеліє на мові маорі (корінне населення Нової Зеландії) і індійців племені мохок, яке жило на території, нинішнього штату Нью-Йорк.


Центральними експонатами виставки є кілька оригінальних екземплярів Біблії короля Якова найпершого видання — 1611 р.


На експозиції представлені документи і ілюстрації, завдяки яким можна прослідкувати довгу дорогу створення англомовних перекладів Біблії від Середньовіччя до XX ст.


Матеріали, книги, артефакти, представлені на експозиції, допомагають відвідувачам познайомитися з історичним контекстом, в якому створювалася Біблія короля Якова, і дізнатися про знаменитих учасників цієї епохальної події. 

 

Джерело: Седмица.Ru