//

У Асижі після реставрації відкрита крипта з мощами католицького святого Франциска Асизького

9 квітня в р. Асижі відкрито після реставрації крипту з мощами засновника францисканського Чину Франциска Асизького (1181/1182-1226).


На церемонії були присутні представники міністерства культури Італії, глава Конференції єпископів Італії кардинал Анджело Баньяско, реставратори і члени Чину францисканців, повідомляють католицькі сайти Італії і Німеччини.


Крипта знаходиться в базиліці св. Франциска - головному храмі францисканців, розташованому в Асижі . Ця базиліка є однією з 6 «великих базилік» Католицької Церкви.


Для виконання ремонтних робіт 25 лютого цього року крипта була закрита для відвідувань паломниками. Стіни крипти були очищені від кіптяви, яка скупчилася за багато десятиліть на рожевому камені, з якого побудований храм. У склепі знаходиться «лампада пам'яті св. Франциска», олію для якої по черзі привозять з 20 регіонів країни.


Склеп, де був перезахований св. Франциск після закінчення будівництва церкви, знаходиться під головним вівтарем нижньої базиліки. Раніше туди вів вузький підземний хід, який був закладений, і про існування крипти було забуто. Вважається, що останки св. Франциска були заховані архітектором братом Іллею, будівельником храму, для того, щоб запобігти розділенню мощів святого з метою поширення по середньовічній Європі. Існують також відомості про те, що підземний хід був закладений за наказом Папи Євгенія IV і з тією ж метою: за часів боротьби між містами-комунами переможці нерідко забирали в переможених мощі святих.


Лише у 1818 р. з дозволу Ватикану ченці монастиря в Асижі провели розкопки під вівтарем нижньої базиліки, бажаючи перевірити достовірність місцевих легенд про мощі Франциска, і виявили підземний хід, який вів в крипту. У 1820 р. було офіційно підтверджено, що в усипальні похований Франциск Асизький.


За розпорядженням Папи Пія IX (1792—1878) крипту було прикрашено і відкрито для відвідин. Її мармуровою обробкою в неокласичному стилі займався Паскуале Беллі. У 1925—1932 рр. крипта була перероблена в неороманському стилі архітектором Уго Тарчі. Старовинний кам'яний саркофаг закріплений на залізній тязі над вівтарем. Окрім могили св. Франциска в крипті з 1934 р. знаходяться урни з прахом супутників святого - братів Руфіно, Анджело Танкреде, Массео і Леоне. При вході в крипту знаходиться урна з останками Якопи Дєї Сеттесолі – римської аристократки, що входила до числа найбільш відданих і щедрих друзів св. Франциска. Щорік крипту відвідують близько 6 мільйонів чоловік.

 

Джерело: www.sedmitza.ru