//

У 37-ій Міжнародній виставці «100 вертепів» (м.Рим) беруть участь два вертепи з України

22 листопада 2012 р. у Римській церкві Санта Марія дель Пополо відбулася церемонія інавгурації 37-ї Міжнародної виставки «100 вертепів». У виставці представлено понад 150 експонатів, привезених з понад 25-ти країн п’ятьох континентів. Серед них 2 вертепи з України.

 

Щорічна виставка проходить під патронатом Президента Італійської Республіки, Італійської Єпископської конференції, Папської Ради з питань культури, Камери депутатів і Сенату італійського Парламенту, Уряду Італійської республіки, Міністерства культури Італії, місцевої влади регіону Лаціо та мерії м. Рима.

 

У цьогорічній виставці, яка розпочалася з 22 листопада та триватиме до 6 січня у престижній «Залі Браманте», що у центрі м. Риму (Sale del Bramante/ Piazza del Popolo/) беруть участь дві роботи учнів Тернопільської художньої школи.

 

Організатором цієї відомої у світі виставки вертепів (інформацію щодо неї включено в найкращі туристичні путівники світу) є італійська культурна асоціація «Феста делле націоні» (з іт. «Свято націй»), яка активно співпрацює з іноземними дипломатичними представництвами, італійськими та іноземними митцями.

 

Під час інавгураційної церемонії до присутніх з вітальним словом звернувся кардинал А́нджело Koмácтpi, Генеральний вікарій Папи Римського для Держави-Міста Ватикан, президент Фабрики святого Петра, архіпресвітер Собору Святого Петра, який протягом багатьох років опікується організацією та проведенням згаданої виставки.

 

Зокрема він зазначив, що проведення виставки є важливим засобом культурного взаємозбагачення, пізнання та зближення християн всього світу у сповідуванні спільних цінностей миру і злагоди, верховенства життя людини і громадянського суспільства, свободи і взаєморозуміння.

 

Також, на інавгураційній церемонії були присутні представники італійського Парламенту, уряду та органів місцевої влади, представники дипломатичного корпусу, представники регіональних рад Лаціо та Лігурії.

 

Український стенд відрізнявся окремою оригінальністю та майстерністю виконання, про що зауважив кардинал Koмácтpi під час свого відвідування експозиції.

 

Роботи учнів Тернопільської художньої школи викликали неабиякий інтерес у відвідувачів, про що свідчить їх постійна присутність біля українського стенду, а також зацікавили представників італійських ЗМІ.

 

Зважаючи на той факт, що виставка має широкий резонанс в італійських та міжнародних ЗМІ, представники України висловили сподівання, що участь вертепів з України сприятиме популяризації її історії, культури та духовності, а також укріпленню позитивного іміджу нашої держави, як країни відомої всьому християнському світу своїми Різдвяними традиціями та європейською культурою.

 

Довідка

Місце проведення виставки: Sale del Bramante/ Piazza del Popolo/ Roma

Розпорядок роботи: усі дні з год. 9.30 до 20.00

Ціни на вхідні квитки: повний € 7,50; для дітей від 4 до 10 років € 5,50; для груп (мінімум 25 чоловік) € 5,50; для шкіл (мінімум 25 чоловік) € 4,50.

 

Джерело: www.chiesaucraina.it/