//

Туринська Плащаниця підтверджує всі висновки судової медицини про останні дні життя Ісуса Христа

Туринська Плащаниця з точки зору історичної, археологічної, хімічної і навіть ботанічної і нумізматичної стала темою конференції, організованої Інститутом віри і розуму при Папському університеті «Цариця Апостолів». У ній взяв участь один з найвідоміших як в Італії, так і за кордоном, фахівців з судової медицини професор Пьєрлуїджі Баїма Боллоне, автор багаточисельних праць з вивчення  Плащаниці.


У 1978 році, під час аналізу святині, він отримав кілька ниток, на яких виявив сліди людської крові. Ці дані були підтверджені всіма фахівцями, що займалися надалі Плащаницею. Професор Баїма Боллоне займався також вивченням пилку, завдяки чому зумів вказати шлях  святині з Юдеї через Анатолію, Константинополь і до Європи. А через кілька років вчений зайнявся дослідженням анатомоклінічних особливостей Страстей Христових, агонії і смерті на хресті, опираючись виключно на новозавітні відомості, тобто дистанціюючись від будь-яких даних, пов'язаних з образом на Плащаниці.


Професор проаналізував шлях Ісуса від Тайної Вечері до Голготи, зупиняючись на психологічній агонії в Гетсиманському осаді, на травмах під час арешту, голоді, нестачі води і сну, потім йшли п'ять процесів перед Синедріоном, бичування, увінчання терновим вінцем, вербальне і фізичне насильство, Хресна дорога, розп'яття і швидка смерть. На підставі цих досліджень, результати яких опубліковані в книзі «Останні дні Ісуса», він зробив висновок, що смерть Ісуса була викликана цілим рядом чинників. Окрім болю, шоку, втоми і обезводнення, це механічна асфіксія на хресті і, нарешті, серцева ішемія, викликана тривалими випробуваннями, обезводненням і inspissatio sanguinis, – згущенням, збільшенням в'язкості крові, не забезпеченої киснем.


На Туринській Плащаниці, заявив доктор Баїма Боллоне, «іконографічно представлені всі елементи цього фізіопатологічного ланцюжка», тобто виявляються всі моменти, описані євангелістами.

 

Джерело: Радіо Ватикан