//

Турецький суд зобов’язав Константинопольський Патріархат закрити школи

Турецький суд постановив, що Константинопольський Патріархат повинен закрити свої школи в Стамбулі в зв’язку з малою кількістю учнів.

 

Конкретне рішення стосується лише двох шкіл, але, за даними турецького міністерства освіти, в місті ще в 13-ох грецьких школах, за даними чиновників, вже кілька десятиліть відсутній повноцінний освітній процес.

 

У Туреччині майже не залишилося православних християн. На початку XX століття вони складали 45% населення Константинополя: 38% - греки, інші – головним чином балканські слов'яни. У 1923 році за договором про обмін населенням православні греки були виселені до Греції, а турки-мусульмани – з Греції до Туреччини. Зараз, за деякими даними, православних християн в Туреччині не більше 0,008%.

 

Нагадаємо, що Туреччина при цьому розглядає патріарха Константинопольського лише як главу зникаючої грецької спільноти, заперечуючи за ним право опікуватися віруючими за межами країни. Існує реальна небезпека, що Константинопольський Патріарший престол після нинішнього патріарха буде просто нікому зайняти: за турецькими законами, патріарх Константинопольський має бути громадянином Туреччини, як і члени Синоду, що обирають нового патріарха.

 

Джерело: www.regions.ru