//

Туреччина поверне християнам і юдеям конфісковану власність

Уряд Туреччини ухвалив рішення про повернення власності, конфіскованої у громад релігійних меншин, повідомляє Associated Press. Відповідний указ був опублікований у суботу 27 серпня.

 

Поверненню підлягає власність, відібрана у турецьких греків, вірмен і євреїв з 1936 року. У випадку, якщо конфіскована власність була перепродана, уряд обіцяє виплатити за неї грошову компенсацію. У перелік власності, яка буде повернена християнським і юдейським організаціям, потрапили колишні монастирі, будівлі лікарень і шкіл, кладовища.

 

Як повідомляє The New York Times, офіційно про наміри влади прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив у неділю, 28 серпня. Проти планів уряду про відшкодування виступала парламентська опозиція.

 

Часткова конфіскація власності у релігійних громад почалася в 1936 році, коли немусульманські організації були зобов'язані надати перелік свого майна. У 1974 році був прийнятий закон, який забороняв цим організаціям придбання нової власності.

 

Рішення уряду Ердогана повернути конфісковану власність могло бути прийняте під тиском з боку Європейського Союзу. Переговори про вступ в блок Туреччина веде з 2005 року. Однією з умов, висунутих ЄС, було скасування законів, що обмежують права немусульманського населення країни.

 

Представники релігійних меншин складають не більше одного відсотка населення Туреччини. Так, серед 74 мільйонів турецьких громадян - 120 тисяч християн усіх конфесій та близько 25 тисяч юдеїв.

 

За матеріалами: Седмица.Ru