//

Церкви вимагають від НАТО вивозу американської ядерної зброї з Європи

Всесвітня рада церков (ВРЦ) і Конференція європейських церков (КЄЦ) заявляють про те, що НАТО повинна переглянути доктрину залякування, а також співпраці в області безпеки в Європі. Всього біля 200 одиниць американської тактичної ядерної зброї знаходиться на території Німеччини, Голландії, Бельгії, Італії і Туреччини.

 

У направленому на адресу НАТО спільному листі екуменічні організації відзначають, що виведення американської ядерної зброї, що залишилася на європейській землі, буде важливим кроком на шляху до без'ядерного світу.

 

«Колишні «поля ядерних битв» є пережитками стратегій холодної війни, коли Європа розглядалася як саме таке поле битви», - зазначено в листі екуменічних організацій. «Ми вважаємо, що через 20 років після закінчення холодної війни НАТО повинна переглянути стратегію залякування, а також співпраці в області безпеки в Європі і понизити свою залежність від ядерної зброї».

 

«Виведення тактичної ядерної зброї з Європи дозволить НАТО внести конкретний вклад до контролю над ядерними озброєннями». ВРЦ і КЄЦ вважають, що ці зміни в ядерній політиці НАТО вже давно назріли». Екуменісти розчаровані новою стратегічною концепцією альянсу, в якій підкреслюється прихильність до «цілі, пов'язаної із створенням умов для світу без ядерної зброї», але в той же час стверджується, що, «поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом».

 

Вони вважають, що скорочення кількості країн, які мають на своїй території ядерну зброю, з 14 до 9 дозволить НАТО підсилити довіру до своєї політики в області контролю над озброєннями і нерозповсюдженням ядерної зброї. Заклик цих двох організацій був підтриманий Національною радою церков Христа в США, а також Канадською радою церков, які також поставили свої підписи під листом.

 

Цей заклик прозвучав напередодні важливої перевірки ядерної політики НАТО, запланованої на цей рік. Автори листа підтверджують свої рекомендації, які були зроблені альянсу під час його 60-го ювілею в 2009 році.

 

Церковні організації зазначають: «Ми розуміємо, що в процесі цієї перевірки проходять серйозні дискусії відносно майбутнього ядерної політики НАТО». «Міцна прихильність до ядерного роззброєння наших церков є віддзеркаленням позиції більшості населення у всіх країнах-членах НАТО, яке підтримує ідею ядерного роззброєння». «Тому ми вітаємо майбутній детальний розгляд ядерної політики НАТО і бачимо в цьому нову можливість для проведення тих змін, які вже давно назріли і яких багато хто чекає».

 

Джерело: www.bogoslov.ru