//

Церкві св. Юра в Дрогобичі загрожує руйнація, - депутат

Одна з найцінніших пам’яток архітектури у Львівській області, церква св. Юра у Дрогобичі, перебуває під загрозою руйнування, повідомив 14 липня під час сесії Львівської обласної ради голова постійної комісії з питань з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Орест Шейка.

 

Депутат наголосив, що внаслідок проливних дощів кінця травня – початку червня церква зазнала значної шкоди, і належний ремонт покриття не був свого часу профінансований. Орест Шейка висловив сподівання, що міністр культури Михайло Кулиняк виконає свою обіцянку і невдовзі проведе комплексний ремонт церкви.

 

Натомість депутат від ВО «Свобода» Михайло Задорожний висловив переконання, що у тому разі, якщо десь в обласних програмах є залишок коштів, то саме його краще розподілити для ремонту церкви. «Якщо чекати до осені на фінансування з Києва, то ми можемо цю пам’ятку просто втратити», - зазначив депутат.

 

Відтак депутати прийняли рішення звернутися до Львівської ОДА з проханням взяти це питання під свій контроль. Так, Михайло Задорожний вказав на те, що можна звернутися до голови ОДА Михайла Цимбалюка, аби той використав кошти з резервного фонду.

 

Церква св. Юра в Дрогобичі, дерев'яна тридільна (тризрубна) в плані церква кінця 15 — початку 16 ст. з квадратною головною навою і двома гранчастими бічними криласами (конхами) та гранчастими зрубами вівтаря і притвору (бабинцями), перевезена 1656 з с. Надієвого. Церкву святого Юра кілька разів ремонтовано, але вона не втратила свого первісного вигляду й досі є однією з краще збережених пам'яток галицької архітектури 17 ст.. Зараз йде збір документів для внесення церкви у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Джерело: ZAXID.NET