//

Церква Угорщини підтримує ухвалення нової конституції

Допоміжний єпископ єпархії Естергом-Будапешт, Янош Шекелі, висловив свою думку стосовно вступу в дію нової угорської Конституції. Він зазначив, що нинішній уряд країни закликає до тих цінностей, які мають пріоритетне значення також і для Церкви. В інтерв'ю для Ватиканського Радіо єрарх зазначив, що новий Основний закон, прийнятий в 2011 р., підтверджує, що людське життя необхідно захищати від моменту зачаття до природної смерті і підкреслює, що інститут сім'ї, в основі якого знаходиться союз чоловіка і жінки, повинен знаходитися під захистом.

 

Крім того, у Конституції зазначається, що сім'я є основою життя народу, і при встановленні розміру податків має відраховуватися сума, яку громадянин платить за навчання дітей. Крім того, єрарх наголосив, що угорський уряд під час економічної кризи додатково встановив податки для банків з метою турботи про сім’ї. Це викликало критику з боку фінансистів. "Зрозуміло, що багатьом європейським інтелектуалам не подобається таке утвердження фундаментальних цінностей і навіть надихає їх до нападу", - підкреслив єпископ Шекелі.

 

Єрарх повідомив, що церковні школи та лікарні в Угорщині отримують однакову фінансову допомогу від держави і є безкоштовними. Угорський уряд прийняв спеціальний закон про Церкви, згідно з яким Церква була відокремлена від так званих "бізнес церков", фіктивних установ, які користувалися дотаціями, що держава виділяє для релігійних громад.

 

На думку єпископа Шекелі, теперішній угорський уряд захищає принципові людські і християнські цінності і тому стає об'єктом численних нападок. "Навіть в Євангелії ми читаємо, що учнів Христа багато хто ненавидів", - підсумував угорський єрарх.