//

Церква Туреччини в чорній дірі

Незважаючи на ознаки відкритості теперішнього уряду Туреччини на релігійні меншини, Католицька Церква не може цим вповні користати, оскільки не має юридичного статусу. Про це на презентації в Римі власної книжки «Стамбул – зустріч двох світів» сказав речник турецького єпископату Рінальдо Мармар. Видання книги приурочене 50-річчю дипломатичних відносин між Апостольською Столицею і Туреччиною.


Фактом, який особливо викликав занепокоєння релігійних меншин у Туреччині, стало відновлення ісламського культу у древній церкві Божої Мудрості  у м.Ізнік, тобто стародавній Нікеї в Малій Азії. Збудований у VI столітті, християнський храм у XIV столітті був перероблений турками на мечеть.  Власне у цій святині у 787 році відбувся ІІ Вселенський Нікейський Собор.


Від 1920 році частково зруйнований храм мусульмани перестали використовувати. Його відбудували, зберігаючи християнські розписи з Марією та апостолами. Незважаючи на прохання перетворити його на музей,  2 листопада там знову відновили мусульманські відправи. Тепер вирішення проблеми потребує не лише юридичного статусу, а й значних фінансових витрат і добрих адвокатів. Речник єпископату вважає, що якби Туреччина була би прийнята до Євросоюзу, це полегшило би Католицькій Церкві отримання юридичного статусу.

 

За матеріалами: wiara.pl