//

Церква Таджикистану святкує 15-річчя місії sui iuris

Цими днями відзначається 15-та річниця місії sui iuris, яка призвела до відродження католицтва в Таджикистані. Після періоду комунізму та громадянської війни на початку дев'яностих років блаженний Папа Іван Павло II проголосив у 1997 році місію sui iuris, щоб віруючим католикам в цій країні було приділено більше уваги.

 

«Місія була покладена на монаше згромадження Інституту Воплоченого Слова», - повідомив інформаційному агентству AsiaNews отець Карлос-Антоніо Авіла, місіонер згромадження та настоятель місії: «Сьогодні в країні є три парафії, в яких служать чотири священики з Інституту Воплоченого Слова і сім сестер-монахинь. В останні роки Господь благословив нас покликаннями кількох молодих людей з таджиків».


Католицька Церква в країні існує вже близько 40 років: перші віруючі були в основному з російських німців, депортованих у Таджикистан в період Радянського Союзу. Незважаючи на ізоляцію комуністичного режиму, кількість католиків, - за словами отця Авіли, - зростала, вони стали однією з найбільш важливих і численних церковних громад. Під час громадянської війни 92-93-го років більшість католиків покинули країну, церковні храми без священиків залишалися порожніми впродовж декількох років». Завдяки зусиллям небагатьох віруючих, що залишилися в Таджикистані та підтримці монахинь-місіонерок Матері Терези з Калькутти католицька громада не зникла, але дочекалася відродження в 1997 році з ініціативи Папи Римського Івана Павла II.


За матеріалами ru.radiovaticana.va