//

Церква проти лікарні

Ще одна перемога на рахунку Української православної церкви Московського патріархату: інфекційну лікарню, в якій обслуговують ВІЛ-інфікованих, виселяють з її будівлі поряд з Києво-Печерською Лаврою.


Цю інформацію підтвердив Андрій Сердюк, президент Національної академії медичних наук. В інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня» він сказав наступне: «Центр буде відселений з території Лаври, але для цього ми повинні знайти відповідне приміщення, бажано навіть краще ніж те, де зараз утримуються хворі. Думаю, КМДА піде нам назустріч. А в тому корпусі планують обладнати притулок для паломників, і, можливо, буде хоспісне  відділення».


Нагадаємо суть конфлікту. Поряд з Києво-Печерською Лаврою розташована клініка для ВІЛ-інфікованих. Сучасна, з дорогим устаткуванням і ремонтом. Причому ремонт зроблений на гроші спонсорів і іноземних громадських організацій, а не держави чи церкви. УПЦ вважає, що клініку потрібно виселити, а приміщення віддати Лаврі. Так, в липні минулого року настоятель Лаври архиєпископ Павло (він же – депутат Київради від ПР Петро Лебедь) назвав клініку «притоном» і заявив, що не хоче співіснувати на одній території з хворими.


Як відомо, нині у владі не прийнято відмовляти Московському патріархату. У Міністерстві охорони здоров'я оперативно створили робочу групу, яка повинна знайти нове приміщення для інфекційної клініки. Як тільки Мінздоров’я впорається із завданням, клініку виселять, і поряд з Лаврою з'явиться «притулок для паломників» або «хоспісне» відділення – як вирішить керівництво монастиря. До речі, раніше інформація про притулок для паломників не озвучувалася. Взимку архиєпископ Павло на питання про те, яке застосування церква знайде лікарняному приміщенню, відповів авторові цієї статті дослівно наступне: «Поки ви не дали коштів, щоб ми зробили ремонти. А коли зробимо ремонт, я думаю, що ми обійдемося без ваших  поради, що нам зробити в цих приміщеннях». Пізніше він заявляв, що монастир відкриє на місці клініки свою лікарню - для священнослужителів і вірних.


За інформацією громадських організацій, спочатку в цій будівлі церква планувала організувати готель для vip-паломників.


З точки зору історії, УПЦ дійсно має право претендувати на цю будівлю. «Будівля побудована, швидше за все, на гроші монастиря. Про це є відомості, наприклад, в «Адресному довіднику» за 1914 рік. Лікарня призначалася для хворих паломників, було 100 ліжок, - розповів LB.ua історик, києвознавець Михайло Кальніцький. – Втім, релігійного сенсу приміщення не мало, це завжди була саме лікарня. Отже застосовувати до нього норму про повернення споруд культу релігійним спільнотам просто нелогічно. Монастирі і заводи мали, і готелі, і прибуткові дома – їх же ніхто повертати не збирається. Ну а якщо візьмуться такі нерелігійні об'єкти віддавати церкві, то і приватні спадкоємці захочуть отримати майно, яке належало їх предкам. А закону про реституцію, як відомо, у нас немає».


До речі, серед істориків немає єдиної думки з приводу правонаступництва нинішніх мешканців Лаври по відношенню до Російської православної церкви. Колишній директор лаврського заповідника Сергій Корольовец говорив, що: «Будівлю (інфекційної лікарні – прим.Авт.) будувала Російська православна церква. Вона перестала існувати після скидання царської влади. Пізніше була створена інша РПЦ, яка діє і зараз, але це абсолютно інша організація, яка не володіла до приходу більшовиків Лаврою, так що їй нічого не належить повертати».


Олена Мельник

Джерело: lb.ua