//

Церква проти італійського фашизму

Ватиканські архіви показують правду про відношення Апостольської Столиці до італійського фашизму ХХ століття,  повідомляє Радіо Ватикан. Архіви першого папського нунція про Королівстві Італія Архиєпископа Боргонціні Дука розповідають про таємну консисторію, яку скликав 23 липня 1931 року Папа Пій ХІ. Це було одразу після оголошення Енцикліки Non abbiamo bisogno, в якій папа протестував проти ліквідації фашистами Католицької Акції в Італії.

 


Записи нунція повідомляють про те, що ціллю наради була консолідація Кардинальської Колегії у відношенні до фашизму. У присутності 22 кардиналів Пій ХІ виголосив промову з 13-ти сторінок, у якій поставив питання на вістря ножа: однозначно засудив фашизм і показав, що його неможливо погодити з вірою Католицької Церкви.

 


За задумом Папи, хоч нарада була таємною, про її перебіг треба було поінформувати Беніто Муссоліні, який неофіційними каналами одержав копію промови Папи. Італійський диктатор був заскочений такою чіткою позицією Церкви і вирішив, принаймні на деякий час, зробити лагіднішою політику режиму щодо Церкви.