//

Церква протестує проти накидання лібералізму в хорватських школах

Одностороннє рішення Міністерства науки, освіти і спорту Республіки Хорватія увести додаткові модулі до предмету «Медичне виховання» в хорватських школах, як обов’язковий предмет, викликало широкий спротив хорватського суспільства. Провідним у цих протестах став батьківський комітет «GROZD», який є найвпливовішою батьківською інституцією в Хорватії.

 

Суспільство і Церква вбачають у такій поведінці Міністерства порушення Конституції Республіки Хорватія (стаття 63), закону «Про сім’ю» Республіки Хорватія (стаття 93), статті 26 «Загальної Декларації прав людини», Протоколу 1 «Європейської Конвенції захисту прав людини і фундаментальних свобод», статті ІІ-74 «Декларації фундаментальних прав в ЄС».

 

Нова програма «Медичне виховання» створена групою науковців, пов’язаних з групою «Queer», яка пропагує крайньо ґеївський світогляд. Окрім цього, програма не пройшла тестування неупереджених науковців, як цього вимагає хорватське законодавство. Також не було і суспільної дискусії, яку передбачає хорватський закон у подібних ситуаціях.

 

Ще 16 листопада цього року Хорватська єпископська конференція звернулась до хорватського суспільства та світової громадськості з відповідною заявою, яка гостро критикує порушення прав та свобод, на які пішло Міністерство науки, освіти і спорту Республіки Хорватія, вводячи додаткові модулі до предмету «Медичне виховання» в хорватських школах, як обов’язковий предмет.

 

Протести Церкви та батьків на даному етапі не вплинули на ситуацію.

 

Програма передбачає уже в 3 класі введення учнів в питання сексуального життя. У 4 класі учні покликані прийняти різницю між реальною та соціальною статтю. Навіть вводиться поняття жінки, як «чоловіка з піхвою». У 5 класі учням втовкмачується, що мастурбація корисна і бажана. У 6 класі учнів мали би привчати до порнографії, як нормального явища. У 7 класі учні мають осягнути «розуміння» того, що сексуальна поведінка так званих сексуальних меншим є природна і нормальна.

 

У 1 класі гімназії, що відповідає 9 класу українських шкіл, учнів переконують, що сексуальні стосунки між 15-літніми прийнятні і нормальні, хоча хорватський закон це розглядає, як кримінальний злочин.  Також учні зобов’язані проаналізувати якість порнографії та перебороти в собі стереотипи того, що суспільство на даний момент вважає нормальним . Тобто учні мають прийняти сексуальну ненормальність, розпусту, порнографію, сексуальні збочення, як нормальні.

 

У 3 класі гімназії, що відповідає українському 11 класу, учнів інформується про «потребу» переривання вагітності та про владнання відносин у гомосексуальній «сім’ї».

 

Церква і батьківські комітети розгорнули широку кампанію протесту проти недемократичної поведінки хорватського Уряду. Одним з перших етапів – інформування батьків про реалії внесених змін у викладання предмету «Медичне виховання» та збір підписів батьків під петицією протесту.

 

11 грудня цього року кардинал Йосип Бозаніч, Архиєпископ Загребу, виступив з гострою заявою, у якій назвав накинені зміни в предметі  «Медичне виховання» такими, що руйнують людину і суспільство.

 

Церква також наголошує, що зміни є недемократичними, антиконституційними та незаконними. Якщо держава не реагуватиме у відповідний спосіб, батьки-християни подадуть на хорватську державу до суду.

 

У цій боротьбі Католицьку Церкву в Хорватії підтримала також й Ісламська спільнота, яка вбачає у накинених змінах богохульство.

 

Політичні коментатори називають поведінку теперішньої хорватської влади ганебною. На їхню думку, влада, яка нездатна боротися проти економічної кризи в Хорватії, вдається до провокацій, які можуть в кінцевому результаті повністю дестабілізувати хорватське суспільство й економіку. На це вказують також і церковні коментатори.