//

Церква Німеччини про свободу і рівні шанси

Німецькі єпископи опублікували документ про свободу і рівні шанси в сучасному суспільстві. Він представляє основні елементи католицької суспільної науки у світлі сучасних проблем, а також конкретні пропозиції для політиків. Головний автор тексту, голова комісії німецького єпископату у суспільних справах кардинал Рейнхард Маркс висловив надію, що попри швидкий розвиток суспільства цей документ довго буде актуальний.


Найновіший документ комісії у суспільних справах німецького єпископату розроблявся три роки при співпраці кільканадцятьох науковців. Його головним посланням є свобода, як основа всілякої суспільної дії, а також поняття рівних шансів в сучасній державі. Вже на вступі цього 38-сторінкового документу кардинал Рейнхард Маркс нагадує згідно Івана Павла II і його праці "Пам'ять і ідентичність", що "свобода кожної людини будь – якого стану є центром суспільного навчання Церкви".


Документ закликає до свободи для кожного громадянина і надання йому можливості відповідати за себе. Водночас єпископи пояснюють, в чому полягає ідея рівних шансів. "У вільному суспільстві допустимою є певна нерівність, яка базується на індивідуальності кожної особи. Нерівність не означає автоматично несправедливість" - пишуть німецькі єпископи, які висловлюються за безкоштовні дошкільні заклади, контроль бюджетного дефіциту, а також за підняття пенсійного віку до 67 років.


За останніх 15 років комісія німецького єпископату у суспільних справах два рази опублікувала документи, що аналізують правдивий стан місцевого суспільства. Відповідно до декотрих  коментаторів, вони мали навіть деякий вплив на парламентські вибори.

 

За матеріалами Radio Watykańskie