//

Церква і світова економічна криза

Програмний директор Ватиканського радіо, о. Анджей Капровскі, закликає подивитися як діє Церква перед обличчям світової економічної та фінансової кризи, повідомляє radiovaticana.org. Священик відзначає, що, з одного боку, криза спровокувала велике хвилювання  у людей і багато "реформістських" ініціатив, а з іншого – недовіру до політичних та економічних еліт і до цілих "блоків країн". "Думаючи про кризу, мало хто згадує про заклики, які робили Павло VI, Іван Павло II і Бенедикт XVI. Часто люди з посмішкою сприймають заяви єпископських конференцій про те, що необхідно насамперед пам'ятати про гідність людської особистості: поставити у центр кожну людину, особливо бідних, які з'явилися в результаті розвитку економічних, політичних, соціальних і культурних механізмів ", – зазначає о. Капровскі. Священик підкреслює, що "мало хто пам'ятає про слова головного рабина Риму, який зазначав, що "ринок" якщо стає метою сам по собі, руйнує рівновагу і сприяє появі споживацької культури, яка суперечить людській гідності".


Говорячи про внесок Церкви у подоланні цієї кризи, о. Капровскі нагадує, що Церква не пропонує технічних вирішень проблем, але вказує напрям, в якому необхідно рухатися – "напрям, основою якого є гідність особистості", заснована на походженні людини від Бога.


Програмний директор Ватиканського радіо зауважує, що в сучасному світі існує неправильне розуміння християнства і Церкви і тому з ініціативи Папи була створена спеціальна Рада з нової євангелізації, метою якої є знайомство з скарбом віри, який заново повинна відкрити Європа.


Священик пригадав заклик Бенедикта XVI до монаших згромаджень, церковних громад і рухів сприяти у пошуку шляхів виходу з кризи через єднання "духовного виміру з соціальним", а також висловив сподівання на вклад в цей процес Синоду Єпископів про нову євангелізацію та інших великих заходів, які пройдуть протягом цього року.