//

Церква Філіппін радіє мирним закінченням конфлікту

Церква на Філіппінах висловила задоволення у зв'язку з угодою, яку уряд країни підписав з найбільшим повстанським угрупованням країни Ісламським фронтом звільнення Моро. Угода передбачає поступове роззброєння 11 тис. членів сепаратистських формувань і створення нової автономної області Бангсаморо на острові Мінданао.

 

Одна п'ята частина з 20 мільйонів населення острова Мінданао є мусульманами. У заворушеннях, які тривають від 70-х років, вже загинуло 150 тис. жертв, а два мільйони людей були  змушені залишити свої будинки. Ця ситуація блокувала економічний розвиток півдня країни.

 

Про кінець 15-річних незгод оголосив 7 жовтня Президент Філіппін Беніньо Акіно III. Він підкреслив, що повстанці не повинні прагнути до створення незалежної держави. «Ця угода відкриває шлях до міцного миру в Мінданао», – сказав він.

 

З радістю цю новину сприйняв єпископ Мартіна Яумоад з Басілану. Він звернувся до громадськості, щоб стежити за ходом мирного процесу. Єпископ зазначив, що не може в ньому бракувати поваги до релігії. «Повинна бути забезпечена свобода вираження своєї віри, а також повага гідності кожної людини», – сказав єпископ філіппінців.

 

Вступну угоду підпишуть найближчими днями в столиці, у місті Манілі.

 

За матеріалами pl.radiovaticana.va