//

Церква Чехії прощається з Вацлавом Гавелом

Чехи попрощалися з Вацлавом Гавелом. На прохання єпископату вчора о 18 у всіх церквах дзвонили дзвони. Перед смертю, в останні місяці життя померлого супроводжували сестри боромейки, які доглядали за хворим президентом. Його також часто відвідував старий друг з підпілля і часів тюремного ув'язнення Домінік Дука, сьогодні Архиєпископ Праги. Про їхню дружбу чехи дізнаються у день похорону. Чеське телебачення приготувало відео про їхні спільні справи та їхні розмови. Після смерті Вацлава Гавела Архиєпископ Дука видав прощальний документ.

 

Празький Архиєпископ Домінік Дука висловив подяку колишньому президенту Гавелу, бо це саме йому чехи завдячують свободу і суверенітет країни. Крім того, він зосередив всі свої сили, щоб гонитва за демократичними змінами пройшли без насильства, кровопролиття і актів помсти. Як зазначив Архиєпископ Дука, друг і співв’язень Вацлава Гавела, помер той, хто знав, чим є втрата свободи, людської гідності, приниження, переслідування і тюремне ув'язнення. Празький митрополит висловлює подяку від імені всіх єпископів Католицької Церкви, до Якої Президент Гавел належав через Хрещення, Миропомазання і Євхаристію. Єрарх підкреслює, що Церква завжди буде вдячна за Гавелові за відновлення свободи сповідування віри.

 

Президент і Архиєпископ були близькими друзями. У 1981 році вони разом були у в'язниці. Їхні спільні спогади про цей період, записані у фільмі, трансляцію якого запланували на початок 2012 року, але потім вирішили показати його на смерть президента.


Архиєпископ Дука закінчує свою заяву зі словами Вацлава Гавела з часу їхньої останньої зустрічі: «Я погано себе почуваю, але ми знаємо, що Він є», і переконанням, що «Він» прийняв Вацлава Гавела для Своєї слави.


За матеріалами: Radio Watykańskie