//

Церква Бразилії проти рабства

Церква в Бразилії продовжує боротися зі злом рабства. Лист єпископату цієї країни нагадує, що це є злочином, який стосується тисяч жителів Латинської Америки. Бразильські єпископи закликають Національний Конгрес збільшити покарання для сучасних рабовласників.


За даними міністерства праці, до листопада минулого року звільнили 2 203 особи, які були змушені працювати в рабських умовах. Незважаючи на зусилля Церкви і різних установ держави і суспільства, рабська праця, як і раніше, є плачевною реальністю. Таку працю застосовують в промисловості, в різних галузях туризму, нерухомості та інших господарських підприємствах. Жертвами сучасного рабства стають чоловіки, жінки, молодь, діти та іммігранти з країн Латинської Америки, що мають спільну реальність: бідність і бажання жити гідно, повідомляє radiovaticana.org.

 

В офіційній ноті єпископат звертається із настійним закликом до Національного Конгресу, щоб він схвалив проект закону (ДВК 438/2001), при якому землі сільськогосподарського призначення, де є випадки рабської праці, мають конфіскувати та використати для земельної реформи. Уже минуло десять років з часу існування цього проекту і не може бути, щоб заклик тих, хто наполягає на його визнанні, як підходящого інструмента в боротьбі проти рабської праці, залишився голосом волаючого в пустелі, – зазначають єпископи в цій ноті.

 

Будь-яка форма рабства є нападом на гідність синів і дочок Бога, соціальним гріхом, що кличе до неба – стверджують місцеві церковні єрархи. Нота, яку підписав єпископ Леонард Штайнер, генеральний секретар єпископату, закінчується визнанням віри: «Ми проголошуємо царство надії, центром якого є Ісус Христос, Цар миру, Учитель справедливості. Йому довіряємо своє життя і мрії тих, хто працює задля побудови миру і справедливості в нашій країні".

 

Бразилія є колонією майже 300 років, тут використовували чорних рабів з Африки для роботи і ніхто не зважав на їхню людську гідність. Тільки 13 травня 1888 року принцеса-регентка Ізабелла оголосила так званий золотий закон (Lei Aurea), що сприяв скасуванню рабства в Бразилії.

 

На жаль, сьогодні можна зустріти бразильців, які працювали в рабських умовах, як в містах, так і у великих господарствах. Таким чином, з нагоди національного дня боротьби проти рабської праці, який відзначають 28 січня, єпископат опублікував офіційну ноту, в якій рішуче засуджує використання людей для праці в рабських умовах, які є викликом для гідності цих людей.