//

Церква Бразилії про евтаназію

Бразильський уряд дає зелене світло для практикування евтаназії – така інформація появилася в ЗМІ після публікації рішення Федеральної медичної ради цієї країни. Стосовно цього законодавства висловився глава єпископату кардинал Раймунду Дамашено Ассіс, пояснюючи офіційне навчання і позицію Церкви щодо евтаназії.


Кардинал також пояснив, що опубліковане рішення Федеральної медичної ради (1995/2012) не є новим законом і не авторизує практику евтаназії. Цей документ є лише рішенням і представляє дисциплінарні норми щодо лікування хворих при смерті. Кодекс медичної етики у цій сфері є цілком чітким і забороняє лікареві вкорочувати людське життя навіть у випадку, коли про це просить сам пацієнт чи його довірена особа. З моральної і етичної точки зору також цілком зрозуміло, що неможливо обороняти евтаназію. «Життя є першим даром, яке отримує людина. Це – основа і фундамент усіх прав людини. Ми зобов’язані поважати життя від самого початку і до природної смерті», – наголосив кардинал Ассіс.


Конференція єпископів Бразилії не є проти застосування усіх нормальних і природних медичних засобів з метою продовження людського життя. Однак, за словами глави єпископату, не можна продовжувати життя пацієнта до нескінченності, викликаючи додаткові терпіння для нього і витрати для родини тоді, коли немає жодної надії на його оздоровлення.


«Учні Ісуса повинні завжди мати сильну надію на надзвичайне Боже втручання всупереч логіці хвороби і терапевтичних процедур. Ми маємо завжди бути відкритими на можливість чуда навіть тоді, коли здається, що вже нема жодних шансів. Такою є позиція віри, яку в жодному випадку не можна заперечити чи ліквідувати», – наголосив глава бразильського єпископату.


За матеріалами pl.radiovaticana.va