//

Церковні рухи не є альтернативою для парафії

Рухи і товариства не повинні замінювати парафію чи бути для неї альтернативою. Їх роль комплементарна, – зазначив Бенедикт XVI на зустрічі з представниками Товариства святих Петра і Павла, яке було засноване у 1971 р. папою Павлом VI з членів розформованої роком раніше Папської Палацової Гвардії. Тодішня демілітаризація Держави Ватикан була елементом процесу, який Бенедикт XVI назвав"оновленням Ватикану і пристосуванням його до сучасних потреб". Сьогодні за безпекою Папи Римського стежить лише Швейцарська Гвардія, а також підсилена останнім часом ватиканська жандармерія.

 

Члени Товариство святих Петра і Павла натомість служать Апостольській Столиці на волонтерських засадах. Вони стежать за дотриманням порядку під час папських літургій, беруть участь у харитативному служінні, співпрацюючи серед інших з сестрами Матері Терези з Калькутти, а також ангажуються в галузі культури.

 

"Така діяльність вимагає глибокої мотивації, яку потрібно в собі невпинно оновлювати через інтенсивне духовне життя, – сказав Бенедикт XVI. – Щоб допомагати іншим у молитві, потрібно мати серце, звернене до Бога; щоб вимагати від них пошани для святих місць, потрібно самому мати християнське відчуття сакральності; щоб допомагати ближнім з істинною християнською любов’ю, мусимо мати покірного духа і бачення віри. Сама ваша постава, без слів, часто вже є настановленням, зразком, нагадуванням і як така має виховне значення. Сьогодні більш ніж коли-небудь минулому потрібно вірності. Ми живемо в суспільстві, яке втратило цю цінність. З міркувань економічних і організаційних, а також розумних, сьогодні цінується мінливість, мобільність, гнучкість. Проте якість міжлюдських відносин пізнається по вірності! Святе Письмо показує нам, що Бог вірний. Завдяки Його милості і допомозі Марії будьте, отже, вірні Христу і Церкві, готові понести наслідки цього", – говорив Папа.

 

В аудієнції для Товариства святих Петра і Павла брав участь також кардинал Тарчізіо Бертоне. Ще будучи молодим священиком, він був капеланом все ще існуючої тоді Папської Палацової Гвардії. Сьогодні, перед аудієнцією, він відправив для своїх колишніх підопічних Євхаристію у Ватиканській Базиліці.

 

За матеріалами Radio Watykańskie