//

Церковна модель сім'ї залишається актуальною

"L'Osservatore Romano" у середовому випуску полемізує з коментарем, розміщеним колишнім ватиканістом римського видання "La Repubblica" Марко Політі на сторінках лівого "Fatto Quotidiano" на тему недільної проповіді Папи  Бенедикта XVI до хорватських сімей.

 

У тексті під назвою "Церкво, в якому світі ти живеш?" Політі стверджує, зокрема, що "існує космічна дистанція між вченням Церкви і реальним життям жінок і чоловіків". Така модель сім'ї, про яку говорить Папа, існує, на його думку, тепер лише у світі реклами.

 

Саме на цей закид йому відповідає Ватиканська газета. "Якщо автори реклами спираються на цю модель сім'ї, то це означає, що ця модель завжди актуальна", – говорить редактор "L'Osservatore Romano", додаючи, що "мабуть, власне цього прагне багато людей і тому Церква вчить це відкривати".

 

Під час проповіді на Літургії, відправленої 5 червня на іподромі у Загребі Бенедикт XVI сказав, що суспільству сьогодні необхідне і нагально потрібне існування зразкових християнських сімей. Він підкреслив, що це надзвичайно важливо, особливо в Європі перед обличчям нестримної секуляризації, що призводить до відкидання Бога на маргінес життя і розпаду сім'ї, що постійно зростає. "Абсолютизується свобода ангажування на користь істини і як ідеал пропагується індивідуальний добробут – через використання матеріальних благ і поверхневих досвідів. Любов зводиться до сентиментального почуття і задоволення інстинктивних поривів, без зобов’язання створювати тривалі зв’язки взаємної приналежності та без відкритості на життя. Любов приходить вниз до почуття емоції і задовольнити інстинктивні рефлекси, без зобов'язання побудувати довгострокові відносини взаємної приналежності і бути відкритим для життя", – висловив жаль Папа. Він нагадав, Ми покликані протиставитись цьому менталітету. А крім вчення Церкви, дуже важливим є конкретне свідчення та ангажування християнських сімей, особливо коли йдеться про підтвердження недоторканості людського життя від зачаття аж до його природнього кінця., про унікальну і нічим не заміниму цінність сім’ї, заснованої на шлюбі. Він також наголосив на необхідності прийняття законодавства, яке б підтримувало сім’ю у завданні народження і виховання дітей.

 

Святіший Отець закликав християнські сім’ї бути відважними, щоб не піддатися світському менталітету, "який пропонує грішне співжиття, як приготування до шлюбу, або навіть і замість шлюбу". "Показуйте свідченням свого життя, що можливо любити, як Христос, без застережень, що не треба боятися посвячувати себе служінню іншій людині! Втішайтеся материнством і батьківством! Відкритість до життя є знаком відкритості до майбутнього, впевненості у майбутньому (...). Добро сім’ї є також добром Церкви", – сказав Папа Бенедикт XVI. Він пригадав свої слова кілька років тому, що християнські сім'ї будують Церкву і навзаєм – Церква збудована з сімей, "малих домашніх церков".

 

За матеріалами wiara.pl