//

Центр "Якір" розпочав цикл семінарів з підготовки консультантів для праці з жертвами сект

Львівська Архиєпархія УГКЦ продовжує серію зустрічей представників духовенства з журналістами провідних львівських ЗМІ на актуальні теми, які турбують українське суспільство. 24 липня відбулась вже друга зустріч такого типу. В приміщенні Інституту філософсько-богословських студій ЧСВВ ім. Й.Рутського, що в Брюховичах, журналісти мали нагоду поспілкуватися із спеціалістами-психологами з Польщі, священнослужителями ЧСВВ та керівниками Центру допомоги для постраждалих від сект та псевдо-релігійних рухів при Львівській Архиєпархії "Якір".


23-24 липня в рамках функціонування центру "Якір" відбувся семінар на тему "Методи діяння та психоманіпуляція в сектах" для волонтерів, які працюватимуть в організації. Семінар проводили директор домініканського осередку інформації про нові релігійні рухи і секти, о. Томаш Франц, домініканець з м. Краків (Польща), та психолог цього осередку, пані Катерина Вейлер-Боратин з м. Вроцлав (Польща). Ці двоє спеціалістів, а також о. Роберт Лисейко, ректор і настоятель Інституту філософсько-богословських студій ЧСВВ ім. Й.Рутського, та пані Анна Боднар, голова Благодійного фонду "Спільнота Золотого Віку" були учасниками зустрічі із журналістами. Вони розповіли про те, як працюватиме Центр в майбутньому, про досвід праці такого типу центрів у Польщі, про історію виникнення сект та їх впливи на людську психіку, а також яким чином можна допомогти жертвам сект вийти з-під сектантського впливу.


Звертаючи увагу на актуальну для українського сьогодення проблему угрупування Догнала, пані Катерина зазначила, що немає жодного сумніву в тому, що ця група є сектою.  Вона також надала кілька практичних порад для родин, з допомогою яких можна старатися витягнути своїх близьких з-під психоманіпуляційного впливу лідерів секти. "Не варто звинувачувати цих осіб в чому-небудь чи переконувати їх, що група, до якої вони належать є сектою. Родина і близькі повинні радше говорити про те, наскільки люблять і переживають за цю особу", – зазначила психолог.


Отець Томаш Франц, розповідаючи про принципи роботи Центру допомоги постраждалим від сект у Польщі, наголосив на важливості співпраці між Церквою, психологами, представниками органів безпеки, а також ЗМІ. "Дуже важливо правильно інформувати суспільство про реальні загрози сект, а також відповідно готувати близьких до спілкування з жертвами психоманіпуляційного впливу", – говорив він. - "Представники поліції у Польщі проходять спеціальний курс, під час якого їх навчають як спілкуватися із сектантами та боротися з їх впливом". Важливим аспектом роботи Центру в Польщі є також профілактика з метою запобігання потрапляння людей під психоманіпуляційний вплив секти.


Слід зазначити, що в Польщі Центри допомоги жертвам сект діють з 1995 року,  і більшість з них діє при Католицькій Церкві. Із близько сорока зареєстрованих осередків шість провадять отці-домініканці.


Пані Анна Боднар розповіла про те, що наразі Центр "Якір" при Львівській Архиєпархії УГКЦ робить лише перші кроки, однак докладає усіх зусиль для того, щоб допомагати жертвам сект та їх родинам. Вже заплановано, що в серпні буде проведено наступний семінар для волонтерів, що працюватимуть в організації.


Нагадаємо, що темою першого прес-сніданку було заснування Центру допомоги для постраждалих від сект та псевдо-релігійних рухів при Львівській Архиєпархії. Центр засновано з благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Високопреосвященного владики Кир Ігоря Возняка та мирянської ініціативи Благодійного Фонду «Спільнота Золотого Віку».  Центр "Якір" було засновано з метою, щоб людям, які постраждали від діяльності різного типу псевдо-релігійних рухів та сект надати конкретну і діяльну допомогу у ресоціалізації. Зокрема у Центрі працюватимуть не лише духівники, але й психологи, педагоги та психіатри.


Діяльність Центру включатиме інформування зацікавлених осіб та установ про характер і способи діяльності сект та псевдо-релігійних груп, профілактичну та психологічну допомогу жертвам псевдо-релігійності, ресоціалізацію осіб, постраждалих від діяльності сект та псевдо-релігійних груп, розпізнавання та вказування на суспільні та інші загрози, які у собі несуть окремо взяті псевдо-релігійні групи та секти.


Центр почав працювати 12 липня 2012 року. До нього можна звернутися за телефонами: +380960412201 – по парних числах (крім суботи і неділі) від 08.00 до 09.00 та від 18.00 до 19.00;
+380960421106 – по непарних числах (крім суботи і неділі) від 08.00 до 09.00 та від 18.00 до 19.00.
Також з працівниками Центру можна вступити в контакт через електронну пошту за адресою: jakir.s.z.v@gmail.com