//

Целібат не є причиною сексуальних зловживань, – висновок експертів зі США

Ані священича безшлюбність, ані гомосексуальні схильності не можуть бути виправданням для сексуальних зловживань з боку духовенства, – таким висновком закінчується доповідь «Про причини та контексти сексуальної наруги над неповнолітніми з боку католицького духовенства в США в період 1950-2010», опублікована вчора у Вашингтоні.


Цю доповідь, на прохання єпископів США, підготувала авторитетна наукова установа – Колегіум Криміналістики Джон Джей  Міського Університету Нью-Йорка.Католицька церква є першою установою в США, яка розпочала на стільки серйозне вивчення причин зловживання щодо неповнолітніх. Вартість доповіді становить понад 1,8 млн. доларів США, з яких понад половину вклала Конференція Єпископів США, а решту – пожертви організацій та окремих жертводавців.


Автори дослідження, обсяг якого складає 150 аркушів (повний текст англійською мовою можна знайти за цим посиланням - http:// www.usccb.org/mr/causes-and-context-of-sexual-abuse-of-minors-by-catholi...), підкреслюють, що неможливо знайти однієї причини сексуальних надуживань, саме тому експерти виділили кілька кроків, які б могли обмежити такі злочини, зменшуючи «ситуативні чинники».


У дослідженні чітко зазначено, що питання про сексуальні зловживання духовенства не можна пояснювати целібатом, який існує в Церкві від одинадцятого століття.


Також експерти заперечили теорію зв'язку між гомосексуальними нахилами і сексуальними зловживаннями, а той факт, що більшість жертв становлять хлопчики, пояснюють у легшому доступі духовних осіб до дітей цієї статі.


Лише п’ять відсотків усіх випадків стосуються самих лише дітей, оскільки 70 відсотків духовних осіб, які мають відношення до випадків педофілії, підтримували також сексуальні стосунки з дорослими.


Якихось чітких меж, які б характеризували цих осіб, дослідники теж не ставлять, лише зазначають, що частина з них має емоційний потяг до молодих, страх в стосунках з дорослими, а також багато з них самі були жертвою сексуального насилля в дитинстві.


Доповідь констатує, що подібні випадки найчастіше мали місце у перехідні моменти життя священика: перше призначення на парохію, зміна парохії, підвищення. Проте, це зовсім не є причиною, але може стати каталізатором, як і вживання алкоголю в складні хвилини життя.


Дані, представлені в документі, доводять, що в результаті заходів з боку Церкви значно скоротилося число зловживань духовенства.


Було зазначено, що ця проблема стосується усього суспільства, а священиків, які вчинили злочини в цій області, є зовсім небагато серед загальної кількості духовенства (понад 4 тис. зі 110 тис. священиків США). Тому експерти в своєму дослідженні наводять приклади таких зловживань з життя протестантських спільнот й навіть організації Свідків Єгови і гостро виступають проти обмежень в стосунках поміж священиками і молоддю.


Доповідь ламає стереотипи, що проблема сексуальних зловживань серед священиків виникла на зламі ХХІ сторіччя, оскільки 70 відсотків духовенства, причетного до випадків з педофілією, були висвячені до 1970, саме тоді, коли зросла проблема наркотиків, співжиття до шлюбу і розлучень.


Автори у документі вказують на брак достатніх приготувань до життя в целібаті, зокрема, пізнання себе, життєвої цілі, сутності життя в чистоті, своїх здібностей у спілкуванні з людьми, все це треба продовжувати вивчати і після свячень.


Хоча експерти не виділяють чинників, що свідчать про схильність до таких злочинів, але у доповіді підкреслюється ключова роль правильного вибору кандидатів до священства, тим більше, що вона може вказувати на інші психологічні проблеми, які можуть вплинути на їхнє майбутнє служіння священиків.


Автори праці вважають, що було б доцільно окреслити критерії оцінювання праці священиків, а також висловлюють вдячність Католицькій Церкві за програму "безпечного довкілля", що підвищує ймовірність виявлення осіб, які вчинили сексуальні злочини.


У заяві головуючий Конференції Єпископів, Архиєпископ Тімоті Долан сказав, що доповідь Колегіуму Криміналістики Джон Джей  Міського Університету Нью-Йорка є цінним внеском, щоб зрозуміти, як і чому доходить до злочину і гріха сексуального насильства.


Він наголосив, що пропозиції, що містяться в документі, не написані Церквою, але відомим науковим закладом, якому було доручено провести дослідження.


Також Архиєпископ підкреслив вагомість програми «безпечне середовище», яку успішно розвиває його Архиєпархія і за якою вже 74 тис. дорослих осіб пройшли відповідний вишкіл, 82 тис. осіб пройшли перевірку, а 170 тис. дітей щороку проходять тренінги. Так само серйозні кроки, щоб запобігти  випадкам сексуальних зловживань серед священиків, робить американська духовна семінарія.


Джерело: ekai.pl