//

Целібат не буде скасовано

Позиція Бенедикта XVI щодо неможливості і безглуздості скасування целібату для духовенства в Католицькій Церкві повністю відповідає заявам II Ватиканського Собору і навчанню його попередників на Престолі св. Петра. Це питання не стоїть на порядку денному і не буде стояти в майбутньому. Про це заявив о. Герман Гайслер, керівник Відділу з питань віровчення Конгрегації віровчення в інтерв'ю австрійській "Salzburger Nachrichten". Роль жінок та їх значення в Церкві, як зазначив теолог, були завжди великими і будуть постійно рости, але не в питанні рукоположення.

 

Целібат в латинській Церкві мав завжди "велике значення", і не буде скасований, заявив уродженець Тіролю о.Гайслер, посилаючись на життя Ісуса. "Священики покликані віддавати себе повністю, до кінця служити Церкві. Не останню роль в цьому відіграє целібат, як більмо на оці світського суспільства. Не забувайте про свого Бога, не забувайте, що існує інший світ, який гідний того, щоб на карту поставити все життя", - сказав співробітник ватиканської дикастерії.

 

За його словами, не існує можливості для змін у питанні священства жінок. Ще папа Іван Павло II назвав існуюче з цього питання вчення незмінним. Хоча жінки-диякони існували в ранній Церкві, вони не виконували сакраментальних  функцій, а займалися в основному благочинністю або допомагали при хрещенні. Навіть Собор не може внести зміни в це фундаментальне питання, заявив о. Гайслер.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va