//

Торгівля зброєю - перша причина порушення прав людини

"Торгівля зброєю - це перша причина порушення прав людини",  і для того, щоб зупинити її "єпископи Азії повинні спонукати лідерів у всьому світі підписати Трактат про торгівлю зброєю". З таким закликом звернувся голова Федерації Конференцій Єпископів Азії архиєпископ Янгоні Чарльз Бо. Напередодні дискусії про трактат, яка відбудеться в Нью-Йорку 2-27 липня, єрарх виділив деякі важливі на його погляд аспекти: зброя не повинна потрапити в руки тих, хто є прихильником звірств, масового знищення людей або порушення прав людини; необхідна прозорість в торгівлі зброєю, а також відповідальність за сталий розвиток і мирне співіснування.

 

Архиєпископ Бо звернув увагу на те, що в багатьох країнах набагато більше коштів інвестуються в озброєння, ніж у розвиток соціального сектору, інфраструктуру та сферу охорони здоров'я. Він підкреслив, що на зброю в світі витрачається близько 1000 млрд. доларів на рік.

 

Крім того, єрарх наголосив, що зберігання, виготовлення і торгівля зброєю мають теж етичні та соціальні наслідки. Тому, на його погляд, ця сфера повинна регулюватися відповідно до моральних і законних принципів. "Кожен пістолет, військовий корабель або ракета є крадіжкою у тих, хто голодує і не може насититися, замерзає і не може одягнутися", - зазначив архиєпископ.

 

За матеріалами radiovaticana.org