//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (6-12 листопада)

Впродовж минулого тижня в житті УГКЦ відбулися такі події:

 

На запрошення Апостольського візитатора для Українців в Італії та Іспанії Владики Діонісія (Ляховича) та пароха Мадрида о. Івана Липки Патріарша катехитична комісія та Катехитично-педагогічний інститут УКУ провели 4-6 листопада 2011 року серію заходів для українських емігрантів у Мадриді.

 

В Українському театрі міста Одеси в прохолодний, але м'який осінній день 5 листопада,  Блаженніший Любомир, патріарх Української Греко-Католицької Церкви у відставці, спілкувався з одеситами.

 

Неділя, 6 листопада:


З благословення Владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської Архиєпархії,  Центр Опіки Сиріт провів день молитви за сиріт. Молилися за те, «щоб якомога більша кількість дітей змогла пережити щастя сім'ї і домашнього затишку та могли стати добрими християнами та членами Церкви та українського суспільства». (фрагмент із Послання Владики Венедикта з нагоди дня молитви за дітей-сиріт).

 

Божественною Літургією за упокій душі отця Маркіяна Шашкевича в архикатедральному Соборі Святого Юра завершились урочистості, присвячені 200-літтю від дня народження о. Маркіяна Шашкевича.

 

Цей день надовго залишатиметься у пам’яті парафіян храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Заріччя Жидачівського деканату. Адже цього дня всі вони стали свідками непересічної події: 28 молодих хлопців і дівчат з різних куточків Стрийської єпархії, склавши урочисту присягу, приєдналися до Руху «Справжня любов чекає» (СЛЧ).

 

З 7 по 10 листопада 2011 року в духовному центрі селища Гвардамар, провінція Аліканте (Іспанія), проходили духовні обнови для українських священиків, які служать у цій країні

 


Отець-митрат Павло-Репела та отець-доктор Роман Шафран (Тернопільсько-Зборівська єпархія)  відсвяткували 25-ліття священства. Святкування ювілею розпочалися 7 листопада урочистою Божественною Літургією за участь трьох архиєреїв УГКЦ: владики Василія Семенюка, єпарха Тернопільсько-Зборівського, владики Василія Івасюка, екзарха Одесько-Кримського, та владики Йосафата Говери, екзарха Луцького. 30 священиків з різних єпархії та вірні прибули у Марійський духовний центр Зарваниця, аби привітати ювілярів та подякувати за працю та відданість Христовій Церкві

 

8 листопада 2011 року:

Високопреосвященніший Владика Ігор, Архиєпископ Львівський, звершив чин освячення храму Великомученника Димирія у с. Копані, Золочівського р-н.

 

У  Львівській Духовній Семінарії впреше за 228 років її існування була відслужена Божественна Літургія Святого апостола Якова. Її очолив владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський.

 

8 листопада, під час веб-конференції на tochka.net Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви, повідомив, що 29 листопада у Львові, 13 грудня в Івано-Франківську, 22 грудня у Тернополі відбудуться Архиєрейські Літургії, під час яких буде зачитано декрети про створення Львівської, Івано-Франківської та Тернопільсько-Зборівської митрополій УГКЦ відповідно.

 

Синод Української Греко-Католицької Церкви направив багато листів до Президента України Віктора Януковича, але не отримав жодної відповіді. Про це повідомив Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) під час цієї ж веб-конференції на tochka.net.

 

9 листопада 2011 р. в Дамбровиці біля Любліна розпочалася триденна зустріч духовенства та катехитів Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ в Польщі, під час якої представлено катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха» та обговорюються питання, пов’язані з новою євангелізацією.

 

У п'ятницю, 11 листопада 2011 року, упокоївся в Бозі о. Архимандрит Сергій Келегер, довголітній душпастир українців греко-католиків в Ірландії.

 

В суботу, 12 листопада 2011 р., Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Владика Діонісій (Ляхович) на запрошення о. Дмитра Савчука відвідав із душпастирським візитом українську церковну громаду у м. Уельва, що на південному заході Іспанії.

 


15 листопада о 16:30 Інститут історії Церкви УКУ запрошує на семінар «Від митрополії до патріярхату: історичний розвиток єрархічних структур УГКЦ».

 

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) відбув до Сполучених Штатів Америки із душпастирським візитом, який триватиме до 21 листопада.

 

З 15 по 21 листопада 2011 року в п’ятьох містах: Києві, Харкові, Львові, Чернівцях та Одесі відбудеться показ документального фільму "Три історії Галичини" режисерів – українки Ольги Онишко та ліванки Сари Фаргат. В рамках показу, організованого Благодійним Фондом імені Митрополита Андрея Шептицького, пройде загальне обговорення актуальних тем за участю представників студентської молоді, етнічних спільнот, громадських діячів, місцевої влади та інших членів місцевої громади.