//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (30 жовтня – 5 листопада)

29-30 жовтня у м. Стрию (Львівська обл.), у Будинку духовної просвіти при парохії Всіх святих українського народу УГКЦ, яку очолює о. Іван Барабаш, вперше відбулася зустріч родин мігрантів.

Близько двохсот представників із Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей взяли участь у паломництві.

 

У неділю 30 жовтня 2011 р.:

 

В храмі Святого Василія Великого в Києві відбулися святкування з нагоди десятирічного ювілею повернення у Київ отців василіан. Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

 

Високопреосвященніший Владика Ігор, Архиєпископ Львівський, відслужив Божественну Літургію з нагоди 22-ої річниці переходу храму Преображення ГНІХ в лоно УГКЦ. Архиєрею співслужили парох храму, митрофорний протопресвітер Ярослав Чухній, о. Ростислав Пендюк, о. Тарас Боровець та о. Ігор Яців.

 

Владика Венедикт Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії відвідав студентський храм блаженного священомученика Олексія Зарицького. Разом з Архиєреєм в цей святковий, для студентських капеланів день, молилися о. Богдан Грушевський – голова студентського капеланства, о. Богдан Кулик, о. Роман Довгань, військовий капелан о. Степан Сус, а також чисельні викладачі, студенти, парохіяни та гості цього храму.

 

Від 29 жовтня по 2 листопада 2011 року в п'ятнадцяти містах проходила  душпастирська зустріч владики Йосифа (Міляна) з українськими священиками вікаріату УГКЦ в Румунії. Ключовою темою зустрічі було питання збереження ідентичності УГКЦ, зокрема її традиції та мови поза межами України.

 

У вівторок, 1 листопада, у День всіх святих:


В Архикатедральному Соборі Святого Юра молитвою вшанували 67-у річницю з дня відходу до вічності Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького а також   духовенство та вірні Львівської Архиєпархії здійснили прощу до Прилбич (Яворівський район), родинного села Митрополита Андрея Шептицького.

 

Поминальною ходою від Катедрального собору до пам’ятника Андрея Шептицького, що по вул. Січових Стрільців 6а, відзначили 67-му річницю від дня його смерті. Молитовну процесію зі смолоскипами і хоругвами та Панахиду очолили священики двох деканатів Тернополя. Організатором виступила комісія у справах молоді Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ та члени ТУСК «Обнова».

 

В Одесі оголошено про створення Об'єднання християнських Церков Одеси «Примирення». Ініціаторами створення об'єднання виступили єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Цекрви в Україні Уланд Шпалінгер, ординарій Одесько-Сімферопольської єпархії Римо-Католицької Церкви в Україні єпископ Броніслав Бернацький і екзарх Одесько-Кримський Української Греко-Католицької Церкви в Україні єпископ Василь (Івасюк). Про це інформуєпрес-служба Одесько-Сімферопольської єпархії РКЦ.

 

В цей пам’ятний для українців день з нагоди 93-ої річниці утворення ЗУНР, на центральній площі Яворова у присутності представників духовенства м. Яворова, депутатів місцевої, районної та обласної рад, та чисельної місцевої громади, владика Венедикт освятив меморіальну дошку полеглим жителям Яворівщини в роки національно-визвольної війни 1918-1919 рр.

 


У Львові в конференц-залі Львівської архиєпархії відбулося засідання представників Катехитичної комісії УГКЦ в Україні. В ній взяли участь експерти-богослови з Українського католицького університету та представники катехитичних комісій і шкіл України.

О. Михайло Гарват, голова оргкомітету з відзначення Року Святих Таїнств зазначив, що відзначення Року Святих Таїнств в УГКЦ розпочнеться з Різдвяного посту 2011 роздумами над народженням Божого Сина. Особливу увагу до таїнств Хрещення і Миропомазання приділять від Різдвяних свят до Стрітення. У Великий піст увага буде зосереджена на таїнстві Покаяння, а тиждень до та після Великодня – таїнстві Євхаристії.

 

Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Джон Френсіс Теффт, 2 листопада в рамках робочого візиту на Львівщину, відвідав Архикатедральний Собор Святого Юра.

Високоповажного гостя у храмі зустрічав Преосвященніший владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

 

У п’ятницю, 4 листопада Східні католицькі єпископи Європи, зібрані в місті Орадеа, Румунія, застановлялися над головною темою цьогорічного зібрання: «Будете моїми свідками: Євангелізація в Східних Католицьких Церквах» - повідомив Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. Розпочався робочий день Божественною Літургією, яку учасники Зустрічі служили в греко-католицькій катедрі Орадеа, очолив Блаженніший Святослав. Літургія служилася різними мовами, «виявляючи тим самим єдність у різноманітності місцевих традицій Східних Католицьких Церков Європи».

 

Також цього дня в Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, урочистою академією відзначили 200-річчя від дня народження о. Маркіяна Шашкевича.


«Рідко кому дане довгі літа по смерті, збирати навколо свого гробу представників цілого свого народу. Великі заслуги, великий талант, навіть великі діла, на те не вистарчить» - цими словами Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького про о. Маркіяна Шашкевича, розпочав своє вступне слово до усіх присутніх на цьому торжестві, владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський.

 


До вашої уваги:

 

Про П’ятдесят четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

 

Кардинал Любомир Гузар на 5 каналі у програмі-інтерв’ю «Портрети» із Сергієм Дорофеєвим (повний текст + відео)

 

Розшифрування програми Радіо "Воскресіння" у якій Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, розповідає, як Церква розпочала творити пам’ять померлим, а також чому саме 1 листопада більшість вірних відвідують могили своїх померлих.

 

Незабаром у видавництві «Нова Зоря» вийде друком новинка під назвою «Сотворення: побачити світ очима Творця»! Видання, підготоване Бюро УГКЦ з питань екології (укладач о. Іван Сохан), містить у собі збірку біблійних, медитативних і молитовних текстів на тему створення світу та християнської відповідальності за природне довкілля як Божий дім та місце Божої присутності.

 

12 листопада 2011 року у Харкові в межах V Суспільних Днів УГКЦ, тема яких «Гідність людини та громадянське суспільство», відбудуться заходи за участю представників різних християнських деномінацій України.

Головна мета заходу: обмін досвідом в царині соціальної роботи між різними християнськими конфесіями.