//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (26.11. – 02.12.)

26 – 28 листопада 2012 року  у Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ, що в Брюховичах на Львівщині, відбулася науково-практична конференція Патріаршої катехитичної комісії. У зустрічі взяли участь: Владика Петро Стасюк, Єпарх для українців-католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії, голова Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ; с. Луїза Цюпа, заступник голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ, та  понад 40 учасників з України, Бразилії та країн Європи, зокрема відповідальні за катехитизацію в єпархіях та екзархатах і представники монаших чинів та згромаджень УГКЦ.

 

27 листопада 2012 року:

 Високопреосвященний Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський звершив чин освячення екуменічної каплиці Архистатига Михаїла у Кінологічному навчальному центрі державної прикордонної служби України (військова частина 2418), що у с. Великі Мости, Львівської області.

Слово Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського, владики Ігоря в день Святого апостола Филипа під час освячення екуменічної каплиці Архистатига Михаїла у Кінологічному навчальному центрі державної прикордонної служби України

 

У Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий відбулася святкова Божественна Літургія, з нагоди святкування Дня Стрийської єпархії УГКЦ.
Цьогоріч духовенство та миряни святкували 12-ту річницю діяльності своєї єпархії, покровителем якої є один із дванадцяти Христових учнів - св. ап. Яків. 

Урочистість розпочалась із торжественної Архиєрейської Літургії, яку очолив Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ при співслужінні духовенства.

 

Свій 89-й день народження святкував Владика Софрон Мудрий, Єпископ-емерит Івано-Франківської архиєпархії. Головною подією святкувань стала Архиєрейська Божественна Літургія в архикатедральному соборі Святого Воскресіння в місті Івано-Франківську. 

Архиєрейську Літургію очолив Владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський. З ним співслужили: Владика Софрон Мудрий; Владика Микола Сімкайло, Єпарх Коломийсько-Чернівецький; Владика Дмитро Григорак, Єпарх Бучацький; Владика Василь Івасюк, Екзарх Одесько-Кримський; та численні священики. Літургію супроводжував співом семінарійний хор «Благовіст».

 

Від 27 до 29 листопада 2012 р. у Римі під проводом Ради Єпископських Конференцій Європи відбувалась зустріч відповідальних за душпастирство серед мігрантів в Європі, темою якої було: «Душпастирство у сопричасті на шляху оновленої євангелізації» і проходить (далі РЄКЄ). У зустрічі взяли участь відповідальні за душпастирство серед мігрантів із 19 країн Європи. Українську Греко-Католицьку Церкву представляв Владика Йосиф Мілян, СУ, єпископ помічник Київської архиєпархії, Голова Пасторально-місійного відділу, та секретар цього Відділу о. Андрій Гах.

 

29 листопада у Парижі розпочалось паломництво з нагоди інтронізації Владики Бориса Ґудзяка як Апостольського екзарха для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії.

Перший день паломництва розпочався Архиєрейською літургією у Катедрі святого Володимира –  головному соборі для українців греко-католиків у Франції.

 

30 листопада 2012 року у конференц-залі філософсько-богословського факультету УКУ, що у Львові, з ініціативи Комісії УГКЦ душпастирства охорони здоров’я, відбулася конференція «Роль Церкви у подоланні ВІЛ/СНІДу».

Конференція розпочалася Молебнем за недужих, який очолив Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський. 

Слово Митрополита Львівського під час конференції «Роль Церкви в подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні»

 

30 листопада в рамках VI Суспільних днів Української Греко-Католицької Церкви в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл «Соціальне сирітство: соціальна відповідальність і солідарність як основа духовності». Круглий стіл організовано УГКЦ спільно з Інститутом журналістики. У ньому взяв участь Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, від Української Православної Церкви Московського Патріархату о. Георгій (Крючков), інші священнослужителі, викладачі Інституту Тарас Петрів, Алла Вовк та студенти.

 

1 грудня 2012 року Блаженніший Святославзустрівся із священиками Апостольського екзархату для українців католиків у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії. На зустрічі з духовенством обговорювались питання особливостей душпастирства в екзархаті, катехизації та стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року. Глава УГКЦ прибув до Парижу напередодні введення на престол Апостольського екзарха Владики Бориса Ґудзяка. 

Перед тим, вранці, Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію в катедральному храмі Святого Володимира Великого в Парижі.

2 грудня, напередодні введення на престол нового Апостольського екзарха, у Франції, в катедрі Святого Володимира Великого, Глава УГКЦ молився Утреню. Після молитви у супроводі Владики Бориса Ґудзяка та владик УГКЦ він спілкувався з українською громадою.

 

2 грудня у Парижі, в соборі Паризької Богоматері, відбувся Чин інтронізації Владики Бориса Ґудзяка як Апостольського екзарха для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії. Божественну Літургію та Чин інтронізації очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

У церемонії інтронізації взяли участь Архиєпископ Парижа Кардинал Андре Вент-Труа та Архиєпископ Відня Кардинал Крістоф Шенборн. Божественну Літургію з Главою УГКЦ співслужили єпископи та десятки священиків УГКЦ з різних країн світу. Богослужіння супроводжував хор Львівської духовної семінарії Cвятого Духа «Надія Церкви» та Українського католицького університету «Стрітення». 

Проповідь Блаженнішого Святослава з нагоди введення Преосвященного Владики Бориса Ґудзяка
на престол Апостольського екзархату для українських греко-католиків у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії

 

Про Літургійну молитву, богослужіння добового кола та умови для «ідеального»  молитовного життя на парафіях, днями розповідав Преосвященний владика Венедикт, Єпископ – помічник Львівський під час конференції для греко-католицького екзархату в Угорському містечку Мішкольц.

 

Також до вашої уваги:

ПОСТАНОВИ П’ятдесят восьмої сесії Синоду Єпископів

 

Правила посту в Українській Греко-Католицькій Церкві

Блаженніший Любомир Гузар: Сьогоднішня влада – це велетень на глиняних ногах, який перебуває в страху перед людьми

 

Єпископ Михаїл Колтун висловив співчуття з приводу трагічної загибелі офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України

 

Слово Митрополита Львівськогона 26-ту неділю по зісланні Святого Духа