//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (24-30 липня)

У шосту неділю по Зісланні Святого Духа, в день празнику рівноапостольної Київської  княгині св. Ольги, в житті УГКЦ відбулися такі події:


- Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, відвідав парафію Покрова Пресвятої Богородиці м. Євпаторії Одесько-Кримського екзархату Української Греко-Католицької Церкви. Метою візиту було вшанування ікони священомученика Петра Вергуна.


- з благословення Правлячого Архиєрея Івано-Франківської єпархії УГКЦ Кир Володимира (Війтишина) відбулася ХІІ піша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої з Крилоса, організована Молодіжною комісією Івано-Франківської єпархії УГКЦ.


- Архиєпископ Львівській, Високопреосвященніший владика Ігор (Возьняк), відвідав парафію св. Володимира та Ольги, с. Зозулі Золочівського деканату. Візит відбувся з нагоди освячення іконостасу новозбудованого місцевого храму.


- парафія свв. Косми і Дам'яна сіл Тур’я і Гутисько-Тур’янське відсвяткували 120-ліття храму. Архиєрейську Божественну літургію відслужив Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун разом з священиками Олеського деканату.


- Преосвященний владика Миколай (Сімкайло) відвідав з пастирським візитом Коломийську парохію Свв. Володимира і Ольги.


26 липня у с.Нижнів Тлумацького району духовенство трьох деканатів Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ по-особливому вшанували 10-ту річницю приїзду блаженної пам’яті Івана Павла II в Україну.


У середу, 27 липня, у Львові в день пам’яті за загиблими внаслідок катастрофи, що трапилася у 2002 році під час авіашоу на Скнилівському летовищі, провели панахиду та пішу ходу з покладанням квітів до місця трагедії. Також в цей день Владика Михаїл (Колтун), Голова Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України та о. Любомир Яворський, заступник керівника департаменту Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України взяли участь у засіданні Громадської ради при Міністерстві оборони України. Головним питанням порядку денного був розгляд постанови Верховної Ради України про створення Національного військового меморіального кладовища.


28 липня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Українська Греко-Католицька Церква богослужінням вшанувала хрестителя Русі Володимира Великого. В час святкування Володимирового Хрещення Пасторально-місійний відділ (ПМВ) Української Греко-Католицької Церкви організовує духовно-формаційний семінар для підвищення кваліфікацій місіонерів на тему «Теоретично-практична місійність УГКЦ у Вселенській Церкві». В семінарі візьмуть участь близько 30 проповідників з понад десяти країн світу. Захід розпочнеться 31 липня Архиєрейською Літургією у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, яку очолить Блаженніший Святослав.


А у Львові цього дня урочисто освятили студентський храм святого Володимира при Національному лісотехнічному університеті. Церемонію освячення і літургію провів Архиєпископ Львівський УГКЦ владика Ігор Возьняк.


28-29 липня 2011 року відбулася проща монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ  до с. Прилбичі з нагоди 146-их роковин з дня народження слуги Божого Митрополита Андрея і 73-річчя Послання Митрополита Про Єдність Церкви. Цього ж дня відбулося урочисте відкриття та освячення першого в Україні пам’ятника братам Шептицьким у їх родинному селі Прилбичі Яворівського району біля новозбудованого храму Пресвятої Богородиці УГКЦ.


Усі 250 пастирських послань митрополита УГКЦ Андрея Шептицького з 1899 до 1944 роки опубліковані у трьох томах, кожен понад тисяча сторінок. Зараз триває робота над четвертим томом цієї серії, у який увійдуть близько 30 спільних послань митрополита, а також його праця про предстоятеля Києво-Галицької митрополії ХVІІ століття Йосифа Велямина Рутського.

 

Цей тиждень став багатим і такими фактами:


Фундація «Справа Патріарха Йосифа» презентувала аудіо версію його «Заповіту». Презентація відбулася під час прес-конференції в управлінні Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.


Близько 550 молодих людей з України представлятимуть УГКЦ на Всесвітньому дні молоді в Мадриді.


Глава Української Греко Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук надіслав лист прем'єр-міністрові України Миколі Азарову, звертаючись до нього з проханням включити вірних УГКЦ в програму святкування з нагоди тисячоліття катедрального собору Святої Софії в Києві, запланованого на 21 вересня. Він же висловив співчуття родинам загиблих у містах Суходільськ та Макіївка.