//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (23-29 жовтня)

Минулого тижня сталося три знакових для католиків цілого світу події: Святіший Отець Бенедикт ХVІ проголосив наступний душпастирський 2012 рік Роком віри, Європейський суд правди визнав запліднену яйцеклітину людським організмом і вперше Римська Церква літургійно відсвяткувала згадку блаженного Івана Павла ІІ.

 

Небуденною подією в житті УГКЦ ознаменувалася неділя 23 жовтня 2011 р., у «Кінопалаці Копернік», (м. Львів, вул. Коперніка,9) зібрались представники усіх монаших спільнот нашої церкви, священики та численні миряни, щоб взяти участь у прем’єрному перегляді документального фільму про монашество «Сіль».

 

Також у цей день:

 

Блаженніший Святослав (Шевчук) у м. Самбір освятив греко-католицький храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці.  Цей день став знаковою подією в історії Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Величавий собор в день свого освячення отримав титул "прокатедри" (перший за значенням храм після катедри на території єпархії).

 

13 професійних паломництв до Марійського духовного центру Зарваниця відбулося у 2011 році.


23 жовтня відбулася проща працівників дорожніх служб. Приблизно 600 паломників прибуло з Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Івано-Франківської,Чернівецької та Волинської областей.

 

У день пам’яті св. отців VI-го Вселенського Собору, владика Венедикт Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, відвідав парохію Воздвиження Чесного Животворящого Хреста в с. Кожичі, Янівського протопресвітерату (Яворівський р-н) з нагоди святкування 150-тої річниці парохіяльного храму.

 

Високопреосвященніший Владика Ігор, Архиєпископ Львівський,  здійснив пастирський візит до громади храму Святого Климентія папи (м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 70).

 

3авершилась дводенна спільна проща українських емігрантів Італії та Іспанії до Люрда (Франція). Захід відбувся з благословення Владики Діонісія (Ляховича), Апостольського візитатора для українців Італії та Іспанії, та священиків-капеланів, що душпастирюють у цих країнах. До місця паломництва прибуло більше як 1 300 паломників з різних міст Італії та Іспанії.

 

У Львові в Брюховичах, розпочалися спільні реколекції Єпископів Римсько-Католицької і Греко-Католицької Церкви в Україні, які проводить о. Марко Рупнік, єзуїт. Як повідомив Ординарій Київсько-Житомирської дієцезії Архиєпископ Петро Мальчук, «головною темою реколекцій є присутність Господа Бога в релігії і в нашій вірі на основі Святого Письма. Реколекції конкретні і солідні».

 

У ці дні Україну відвідала делегація Американської Єпископської Конференції (АЄК). У неділю у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві гості взяли участь у Божественній Літургії, яку очолив Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

 

Освячено тимчасову церкву для новоутвореної парафії «Введення в храм Пресвятої Богородиці», яка знаходиться у районі індивідуального сектору так званого «селища Ватутіна» міста Червонограда. Адміністратором нової парафії призначений о. Павло Василишин. Божественну літургію очолив Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун, який і здійснив освячення храму.

 

В Апостольській Екзархії  для українців католиків візантійсько обряду в Німеччині та Скандинавії з 24 по 27 жовтня у м. Ерфурт  відбулась презентація катехизму УГКЦ “ Христос наша Пасха”.

 

25 жовтня 2011 року на 71-му році життя переставився у вічність отець Володимир Бойко, адміністратор парафії св. Димитрія с. Кудрявці Буського деканату. о. Володимир хворів на білокрів’я.

 

26 жовтня 2011 року у Львові-Брюховичах відбувається спільна зустріч членів Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви та Конференції Єпископів Римо-Католицької Церкви в Україні. У нарадах беруть участь католицькі єпископи України, які здійснюють своє служіння на її теренах. На засіданні присутній новий Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Томас Галліксон.

 

У четвер, 27 жовтня 2011 р., у Ватикані повідомлено про те, що Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Глава УГКЦ, за згодою Постійного Синоду УГКЦ, зібраного 10 вересня 2011 р. у Куритибі, Бразилія, повідомивши Апостольську Столицю, прийняв зречення з душпастирського уряду, подане Преосвященним владикою Юліаном Вороновським, СУ, дотеперішнім Єпархом Самбірсько-Дрогобицьким УГКЦ, відповідно до приписів 210 канону Кодексу Канонів Східних Церков.

Його наступником став Преосвященний Владика Ярослав Приріз, ЧНІ, дотеперішній Єпископ-коад’ютор Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ.

 

29 жовтня 2011 р. Підкомісія УГКЦ «За тверезість життя» відсвяткувала 5-ту річницю свого заснування. Святкування відбулося у конференц-залі Українського католицького університету (вул. Хуторівка 35,а) за участю Владики Венедикта (Алексійчука).

 

У Львові відбулося засідання організаційного комітету з відзначення 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Також до вашої уваги:

 

Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України щодо небезпечних явищ у духовному житті України

 

Повний текст прес-конференції католицьких єпископів України стосовно псевдокатолицьких угрупувань