//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (22-28 січня)

20 - 23 січня у Києві відбувалися засідання 15-ї (30-ї) сесії Постійного Синоду Української Греко-Католицької Церкви. У Постійному Синоді, окрім Глави УГКЦ, брали участь єпископи з України та поселень: Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, Високопреосвященний Владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Преосвященний Владика Павло (Хомницький), Єпарх Стемфордський (США), та Преосвященний Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський (Владика Василь заміняв Владику Давида (Мотюка), Єпарха Едмонтонського, який не зміг прибути до Києва за станом здоров’я).

 

Щоб зблизька ознайомитися з життям церковних громад, у неділю, 22 січня, члени Постійного Синоду здійснили богослужіння в різних громадах УГКЦ Київської архиєпархії.

 

У цю ж неділю Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, відслужив Архиєрейську Божественну Літургію, з нагоди 300-ліття старовинного дерев’яного храму Богоявлення Господнього, що у с. Лисовичі Стрийського р-ну Львівської області.

 

У  Тернополі відбувся фестиваль «Різдво у серці». Дійство відбувалося у Тернопільському палаці культури «Березіль» імені Леся Курбаса,  де були представлені кращі різдвяні виступи із деканатів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

 

У день пам’яті Пратулинських мучеників, 23 січня 2012 року, у колишньому катедральному храмі Холмської єпархії УГКЦ, а тепер базиліці Римо-Католицької Церкви Люблінської архидієцезії  Різдва Пресвятої Богородиці, що в Польщі, була відслужена урочиста Божественна Літургія  за участю духовенства Української Греко-Католицької та Латинської Церков

 

23 - 25 січня 2012 року у Львові-Брюховичах під проводом Владики Кена (Новаківського), керівника робочої групи для реалізації Стратегії розвитку УГКЦ, проходить зустріч із координаторами від архиєпархій, єпархій та екзархатів УГКЦ України, ректорами семінарій, представниками з Аргентини та Португалії щодо впровадження Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року.


24 січня, у другий день проведення зустрічі єпархіальних координаторів щодо реалізації Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року, її учасники мали нагоду спілкуватися з Блаженнішим Любомиром, Архиєпископом-емеритом УГКЦ.

 

Також 24 січня відбулася зустріч викладачів-греко-католиків, що викладають у різних вишах Києва. Ініціатор заходу - Центр студентського капеланства Київської архиєпархії УГКЦ. Це перша така зустріч у столиці. Участь у цій акції взяли представники духовенства, професори, доценти, доктори наук, кандидати наук та аспіранти провідних вишів України.

 

25 січня в Івано-Франківську розпочався п’ятий Всеукраїнський з’їзд військових капеланів Української Греко-Католицької Церкви. Захід очолив Владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

 

Владика Дмитро (Григорак), Апостольський адміністратор Бучацької єпархії, 26 січня 2012 року в Чорткові, що на Тернопільщині, освятив пам’ятну дошку про подвиг росохацьких патріотів на фасаді Чортківського вищого педагогічного училища імені О. Барвінського.

 

27 січня 2012 року у житті Львівської міської організації «Українська молодь – Христові» відбулося дві визначні події. Блаженніший Любомир (Гузар) обрав саме цю львівську молодь, щоб обмінятися роздумами. І не лише на тему «Особа та відповідальність...», він дуже трепетно та уважно прислухався до питань, які лунали із переповненого залу, прагнучи зрозуміти, чим сьогодні живуть ці дівчата та хлопці, якої духовної поживи вони потребують. (відео)


Другою важливою подією стало представлення давно очікуваного духівника УМХ. Як ми повідомляли - нещодавно було підписано декрет про призначення салезіянина о. Олександра Чумакова духівником організації.

 

А також:

У контексті проведення 2012 року, як Року Святих Таїнств, діти та молодь єпархій, екзархатів УГКЦ України запрошуються Катехитичною комісією Києво-Галицького Верховного Архиєпископства до участі у  християнській інтелектуальній грі брейн-ринг на тему: « Святі Таїнства в житті Церкви».

 

Звернення Преосвященного Владики ВЕНЕДИКТА, Єпископа-помічника Львівського до вірних Львівської Архиєпархії

 

Без жертви на Сході неможливо, – священик УГКЦ в Донецьку