//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (18-24 липня)

16-17 липня у Зарваниці пройшли Всеукраїнська та молодіжна прощі УГКЦ. У прощі взяли участь Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук, та, на його особливе запрошення, кардинал Луїс Мартінес Сістач, архиєпископ іспанського міста Барселони, де цього року відбуватиметься Всесвітній день молоді. Разом з ним прибули митрофорний протоєрей Йосиф Казанова-і-Марторель, іспанський священик, що був душпастирем, а потім засновником численних українських греко-католицьких громад в Іспанії, ректор семінарії в Барселоні, монсеньйор Йозеф Турулль, о. Гектор Зіммер, парох греко-католицької громади святої Моніки в Барселоні, Київська архиєпархія, Бучацька єпархія, Одесько-Кримський, Донецько-Харківський та Луцький екзархати, деканат міста Тернополя, а також паломництва з численних інших місцевостей України. Відбулася окрема зустріч з молоддю, спільне проказування вервиці, Молебень до Пресвятої Богородиці, концерт духовної пісні, хресна дорога, нічне чування, архиєрейські Святі Літургії.


16 липня відбулися у Мельбурні Загальні збори Єпархіальної пасторальної ради, котру очолює п. Марія Юрків-Яроцька. На запрошення Владики Петра Стасюка, голови Патріаршої катехитичної комісії, до Австралії з України вирушили о. Тарас Барщевський та с. Луїза Цюпа, СНДМ. Завданням Єпархіальної пасторальної ради є допомога Єпархові у пасторальних питаннях у парафіях, введення у життя парафії єпархіального пасторального плану. Участь у з’їзді взяло 65 делегатів.


Цього ж дня у Прилуцькій виховній колонії для неповнолітніх відбулася радісна подія – літнє спортивне свято «Козацький гарт». Його традиційно організовує Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви в ювенальних пенітенціарних установах протягом канікул влітку.


17 липня 2011 р. у Львові біля каплиці колишнього ювенату редемптористів (вул. Плугова, 6) з нагоди 10-ї річниці візиту Папи Римського блаженного Івана Павла ІІ в Україну був освячений пам’ятний хрест. Хрест установлений з благословення владики Ігоря Возьняка, ЧНІ, Архиєпископа Львівського. На урочистості були присутні отці та брати-редемптористи, василіани, численні священики львівських парафій на чолі з деканом Шевченківського деканату о. Петром Салогубом, сестри Згромадження св. Йосифа та вірні сусідніх парафій.

Окрім того, на Святоюрській горі відбулося відкриття церковної крамниці Львівської архиєпархії. Магазин розташовано у колишньому приміщенні архиєпархіальної канцелярії, поруч із конференц-залом. У крамниці можна придбати духовну літературу, церковну атрибутику, священичий одяг та інші речі релігійного вжитку.


У цю ж неділю Архиєпископ Львівській, Високопреосвященніший владика Ігор (Возьняк), відвідав парафію св. Миколая Чудотворця у с. Гончарівка, Золочівського деканату. Візит відбувся з нагоди святкування сотої річниці з дня освячення місцевого храму.


У Римі 18 липня обрано нову головну настоятельку Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії на наступних 6 років. Нею стала сестра Тереса Слота, що дотепер очолювала Провінцію Христа Царя в Канаді, а наступного дня під час ХІІ Генеральної Капітули обрано Генеральних дорадниць. Ними стали сестра Марта Козак, Перша дорадниця і заступниця (Україна), сестра Евфросинія Лукавий, Друга дорадниця (Бразилія), сестра Стефанія Юрченко, Третя дорадниця (Словаччина) та сестра Юлія Бойчук, Четверта дорадниця (Сербія).


19 липня у Дрогобичі розпочався навчальний семінар для священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії за участі Блаженнішого Любомира (Гузара) на тему "Воцерковлення - життя Таїнствами Церкви «Свята Тайна Священства»". Для участі в богословському семінарі прибули понад 250 священиків з 20-ти деканатів єпархії. Упродовж трьох днів 7 доповідачів висвітлюють з різних ракурсів тему тайни священства.


22 липня 2011 року замкову виправну колонію у м. Ізяслав відвідали  о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу пенітенціарного душпастирства УГКЦ, та монахиня Вероніка (Кішко).


23 липня 2011 року оприлюднено повідомлення, що Святіший Отець Бенедикт ХVІ дав свою згоду на канонічний вибір Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, який прийняв рішення призначити високопреподобного о. Дмитра Григорака, ЧСВВ, Апостольського Адміністратора Бучацької Єпархії УГКЦ «ad nutum Sanctae Sedis» Єпархом Бучацьким.

 

Також цього тижня стали відомими такі події та факти:

 

Офіційна делегація Угорської Греко-Католицької Церкви відвідала Україну минулого тижня в рамках приготування до святкування 100-ліття єпархії Хайдудорога, яке відбудеться у 2012 році. До складу делегації увійшли два єпископи, зокрема, Глава Угорської Греко-Католицької Церкви Фюлеп Кочіш, а також священики з родинами.


Нещодавно у м. Альбергарія–а–Велья неподалік від Порто (Португалія) проходила зустріч єпархіальних секретарів у справах душпастирської опіки для мігрантів та капеланів іммігрантів Католицької Церкви у Португалії. Зустріч організована Єпископською комісією у справах людської гідності та відділом Конференції Єпископату Португалії (КЄП) у справах мігрантів та іммігрантів «Обра Католіка».


Вірним УГКЦ в Австралії представили Катехизм «Христос – наша Пасха». Презентація відбулася у Мельбурні на загальних зборах Єпархіальної пасторальної ради, в якій взяли участь 65 делегатів.


Унікальний дерев'яний храм святого Юра XV століття у Дрогобичі на Львівщині більше місяця без покрівлі. Відтоді, як його зруйнував град, дощем заливає стіни та розписи XVII сторіччя.  Як інформує 5 канал, церква святого Юра є однією із 16 храмових споруд України та Польщі, які можуть потрапити до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Цього року відзначаємо ювілей – 75 років тому, 25 липня 1936 р. на теренах Галича – Крилоса зусиллями археолога Ярослава Пастернака (1892-1969) було локалізовано місцезнаходження Успенського собору. Це було надзвичайно велике відкриття, яке підсумувало роботу всіх дослідників Давнього Галича ХІХ – першій чверті ХХ століть (о. Л.Лаврецького, І.Шараневича, Й.Пеленського) і дало поштовх для подальших досліджень впродовж останніх десятиліть – за часів СРСР і незалежної України.


Глава УГКЦ закликає духовенство, монашество й вірних нашої Церкви й цього року (28 липня) взяти участь в урочистих богослужіннях з нагоди відзначення Дня св. Володимира Великого, Просвітителя Руси-України.