//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.10.–21.10.)

Понеділок, 15 жовтня 2012 року:

На завершення Всенародної прощі до Рима з нагоди благословення Собору св. Софії в базиліці святого апостола Петра, відбула урочиста архиєрейська Літургія. 

У Божественній Літургії взяло участь коло 3000 паломників, які прибули на прощу до Вічного Міста. Очолив Службу Божу Високопреосвященніший Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Разом із владикою Ігорем молилися Глава Словацької ГКЦ Високопреосвященніший архиєпископ митрополит Пряшівський Ян Баб'як, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Високопреосвященніший Владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Високопреосвященніший Владика Василь Семенюк, Єпарх Бучацький Владика Дмитро Григорак, Екзарх Луцький Владика Йосафат Олег Говера, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії Владика Тарас Сеньків, Апостольський Екзарх для українців-католиків у Великобританії Владика Гліб Лончина, Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії Владика Борис Ґудзяк, Єпископ-помічник Київської архиєпархії Владика Йосиф Мілян, Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре Владика Іриней Білик. Співслужили із владиками сто священиків УГКЦ.

 

У перерві ранішнього, 11-го з черги загального засідання ХІІІ Асамблеї Синоду Єпископів, Папа Бенедикт XVI, який брав у ньому участь, прийняв Глав Східних Католицьких Церков. При цій нагоді Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, склав подяку Вселенському Архиєреєві за послання та благословення, яке він передав українським паломникам, що взяли участь у прощі до Риму, та всьому народові. Як знак вдячності, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький подарував Святішому Отцеві світильник-годинник з макетом римського собору Святої Софії, благословенню якого після реставрації й була присвячена проща, що цими днями зібрала у Вічному Місті кілька тисяч українських прочан з різних куточків світу.

 

У рамках всенародної прощі до Рима, яка відбулася 13-15 жовтня 2012 року й була приурочена до 120-ї річниці народження Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого та благословення відновленого собору Святої Софії, в Інституті Климента Папи пройшла Міжнародна наукова конференція. Тема зустрічі – «Другий Ватиканський Собор: дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини». Головуючий - Владика Борис Ґудзяк. Доповідачі - директор інституту о. д-р Іван Дацько («Українська Католицька Церква після Другого Ватиканського Собору») та знаний науковець, публіцист, колишній ректор Українського католицького університету в Римі о. д-р Іван Музичка («Другий Ватиканський Собор та українські миряни»).

 

Жива та зростаюча Церква, яка ефективно здійснює своє завдання євангелізувати. Так Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, представив Церкву, яку очолює, під час брифінгу з журналістами, що відбувався у Ватиканському прес-центрі.

 Глава УГКЦ зазначив, що хоч в Україні є багато католицьких громад, а кількість греко-католиків становить приблизно 10 відсотків, існує, однак, приблизно 40 відсотків населення, яке не визнає себе членом жодної релігійної спільноти, тож необхідність нової євангелізації є очевидною, як також очевидною є потреба цієї євангелізації всередині Церкви, яка щойно 20 років тому вийшла з підпілля й потребує активної катехизації.

 

З 16 по 20 жовтня, Преосвященний владика Венедикт перебував у Польщі. Візит відбувся на запрошення абата Бернарда – настоятеля бенедиктинського монастиря в Тинцю біля Кракова, щоб попровадити день духовної віднови для братії монастиря.

 

17 жовтня 2012 року в рамках зустрічі Руху тверезості, з нагоди відзначення 6-ої річниці заснування Підкомісії УГКЦ «За тверезість життя», відбулася конференція. Пропонуємо переглянути відеозапис конференції

 

18-те жовтня 2012 року стало знаменним днем не лише для Івано-Франківської архиєпархії, але для УГКЦ в цілому, тому що саме в цей день було презентовано книгу «Відповідальність за створіння у вченні Папи Бенедикта XVI», в якій зібрано основні екологічно орієнтовані документи Понтифіка, котрий зараз керує Церквою.

 Про важливість події свідчать високодостойні гості, котрі прибули на презентацію, яка відбулась в новому академічному корпусі Івано-Франківської Теологічної Академії, серед яких представники церковної і державної влади: Блаженніший Любомир Гузар; преосв. владика Богдан Дзюрах – Секретар Синоду Єпископів УГКЦ; високопреосв. Владика Володимир Війтишин – Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський; преосв. владика Софрон Мудрий – ректор Івано-Франківської теологічної академії, а також представники патріаршої курії, влади, державних природоохоронних структур та екологічних громадських організацій.

 

19 жовтня 2012 року у приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа розпочалася наукова конференція «Покликання до богопосвяченого життя в УГКЦ сьогодні: реалії та перспективи». Вона відбувається з ініціативи Патріаршої комісії у справах монашества, яку очолює о. Петро Баран, ЧНІ. В рамках конференції Блаженніший Любомир (Гузар) сказав про те, що необхідно допомогти людям пізнати покликання до богопосвяченого життя, розвивати і популяризувати його.

«Динаміка розвитку покликань до богопосвяченого життя в УГКЦ за останні 20 років»

 

 А в УКУ розпочалась дводенна конференція, присвячена 20-літтю заснування Інституту історії Церкви УКУ. Її учасниками стало понад сто людей, серед них експерти з Польщі, Росії, Словаччини та різних міст України.  «20 років – це був час, протягом якого ми збирали каміння. Майбутнє Інституту полягає в тому, щоб з цього каміння скласти мозаїку історії УГКЦ, яка слугуватиме містилищем історії окремих людей – мучеників та сповідників віри», – зазначив під час  відкриття директор Інституту о. д-р Андрій Михалейко.

Слово Митрополита Львівського в день Святого апостола Томи під час відкриття міжнародної наукової конференції в 20-ту річницю заснування Інституту Історії Церкви УКУ

 

В неділю 21 жовтня 2012 року у селі Козаки, що на Золочівщині, Єпископ помічник Львівський Венедикт Алексійчук у співслужінні протопресвітера о. Михайла Сукмановського та деканального клиру освятив престіл та новозбудований храм на честь  Покрови Пресвятої Богородиці.

 

Також у цей день з благословення Блаженнішого Святослава (Шевчука), предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви, владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ освятив новозбудований храм на честь рівноапостольних святих князя Володимира та княгині Ольги, у м. Бориспіль, Київської області.