//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (12.11. – 18.11.)

Василіянський Інститут Філософсько-Богословських студій, в якому навчаються майбутні священики-василіяни, є єдиною в Україні греко-католицькою чернечою семінарією з повним циклом навчання. Адже інші чернечі спільноти хоч і мають студентські доми, їхні майбутні священики навчають в єпархіяльних семінаріях.

У неділю, 11 листопада 2012 року, відбулися святкування з нагоди ювілею десятиріччя академічної діяльності ВІФБС ім. митр. Йосифа Рутського в Брюховичах. Відзначення розпочалося торжественною Архиєрейською Божественною Літургією в монастирській каплиці, яку очолив Преосвященний владика Софрон Мудрий, ЧСВВ, вислужений Єпарх Івано-Франківський, у співслужінні о. Йоанікія Чверенчука, Генерального Вікарія Василіянського Чину святого Йосафата, та ректора ВІФБС о. Йосафата Хаймика, ЧСВВ. У спільній молитві взяли участь ректор римо-католицької семінарії о. Олег Саламон та численні священики василіяни з різних монастирів, викладачі, жертводавці, приятелі інституту та сестри василіянки з новіціяту, що також знаходиться в Брюховичах. Божественну Літургію своїм співом супроводжував хор братів-семінаристів під керівництвом п. Романа Дзундзи.

 

У понеділок, 12 листопада 2012 р., коли за новим календарним стилем спогадується пам’ять святого Йосафата, Архиєпископа Полоцького, мученика за єдність християн, українська громада зібралися на Євхаристійну молитву біля його мощей, які спочивають в головній католицькій базиліці світу. Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію очолив Блаженніший Святослав, у співслужінні з Протоархимандритом Василіянського Чину Святого Йосафата о. Ґенезієм Віомаром, Координатором душпастирства українців греко-католиків у Італії о. Марком Ярославом Семегеном, Ректорами Папських українських колегій та ще понад пів сотнею священиків, які служать чи навчаються в Італії, як також представниками духовенства інших католицьких Церков свого права. Спільну молитву в супроводі хору семінаристів Папських колегій Риму підносили семінаристи, богопосвячені особи та численні миряни.

 

У цей день також розпочалися  Другі спільні щорічні реколекції єпископів Римсько-Католицької та Греко-Католицької Церков України.  За словами єпископа Віталія Скомаровського, Глави Комісії у справах ЗМІ Римсько-Католицької Церкви в Україні, головною темою реколекцій є біблійний вислів «Господи, додай нам віри!».

 

12 - 14 листопада 2012 року з благословення керівника Департаменту душпастирства у силових структурах України преосвященнішого Михаїла (Колтуна), єпископа Сокальсько-Жовківського, відбувся річний з'їзд в'язничних капеланів. 

У понеділок під час Божественної Літургії архипастирське впровадження зробив преосвященніший владика Михаїл.

 

Також з 12 по 14 листопада ц.р., у реколекційному центрі «Сантуарі Антоніаіні», яким опікується спільнота Братів Менших – францисканів у співпраці Сестер Францисканок Св. Єлизавети, що в містечку Кампосампієро, неподалік від північно-італійського м.Падови, відбулися чергові загальні збори душпастирів УГКЦ в Італії. 

В контексті Року віри, цьогорічного Синоду  Єпископів УГКЦ та Синоду Єпископів Католицької Церкви провідними темами духовної частини зборів, які очолив Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор, були нова євангелізація, життя Святими Таїнствами та роль мирян у справі євангелізації.

 

Як ми вже інформували, від 12 до 16 листопада 2012 року у Ватикані відбувається пленарне засідання Папської Ради сприяння єдності між християнами. Темою обговорення є «Важливість екуменізму для нової євангелізації». Це питання тісно пов’язане із тринадцятою Звичайною Загальною Асамблеєю Синоду Єпископів Католицької Церкви, тема якої була наступна: «Нова євангелізація для передавання. Пригадаємо, що 12 червня 2012 року, Папа Бенедикт ХVІ ввів до складу Ради сприяння єдності між християнами також і Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука, який цього тижня прибув до Риму і вперше бере участь у пленарному засіданні Ради.  13 листопада, він виступив з доповіддю перед учасниками пленарного засідання.

 

«Академією "Totus Tuus",  розпочинаємо урочисто Рік віри у Львівській Митрополії Української Греко-Католицької Церкви. Під патронатом Високопреосвященного Владики Ігоря, Митрополита та Архиєпископа Львівського, 17 листопада о у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла, (вул. Театральна 11) відбулася ораторія Мирослава Волинського для солістів, хору, оркестру та читця на Тексти Івана Павла ІІ та Вірші Анни Волинської "Totus Tuus", (Увесь Твій). Автор ідеї та втілення Михайло Перун. (ВІДЕО)

 

У неділю, 18 листопада 2012 року, Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, після участі у святкуваннях 400-річчя монашества на Чернечій горі у Добромилі та 130-річчя Добромильської реформи відвідав греко-католицьку громаду м. Хирів, що на Старосамбірщині Львівської області. Звертаючись до вірних УГКЦ цього міста, Предстоятель УГКЦ розповів їм про те, що 2013 рік Святіший Отець проголосив Роком віри ( слухати). За його словами, Папа Римський у своєму слові з нагоди відкриття цього Року зауважив, що ми, віруючі християни, члени Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви, повинні впродовж цього періоду показати сучасному світові істинність і красу католицької віри.

 

До вашої уваги:

Глава УГКЦ висловив співчуття вірним у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії з приводу смерті Владики Михайла Гринчишина

Духовний заповіт-тестамент Владики Михайла Гринчишина

 

Слово Митрополита Львівськогона 24-ту неділю по зісланні Святого Духа

 

Анонси:

У 2013 році Згромадження редемптористів буде святкувати свій 100-літній ювілей служіння в Україні.  Святкування розпочнуться 21 листопада 2012 року на свято Архистратига Михаїла  Архиєрейською Святою Літургією, яку очолить Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.  

 

ІІI Молодіжний благодійний бал відбудеться 25 листопада у Києві. Його організовує київська "Обнова" за сприяння Комісії у справах молоді УГКЦ та Благодійного фонду "Карітас".

 

Комісія у справах молоді запрошує на Передріздвяні молодіжні реколекції, які відбудуться з, 30 листопада по 2 грудня. Реєстрація триває до 26 листопада.

 

Триває реєстрація учасників у паломницьку подорож до Ізраїлю, яка відбудеться з 10 до 17 грудня 2012 року. Виїзд відбудеться у супроводі Преосвященного владики Венедикта, єпископа-помічника Львівського. Прощу до Святої Землі організовує паломницький центр Львівської Архиєпархії УГКЦ.