//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (04.06-10.06)

4 червня, на свято Пресвятої Трійці:


У м. Дрогобич відбулось урочисте святкування престольного празника Катедрального собору. Почесним гостем святкувань став владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської архиєпархії. У співслужінні владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, владики Юліяна (Вороновського), вислуженого єпископа Самбірсько-Дрогобицького, священиків Дрогобицького деканату та інших деканатів єпархії, владика Венедикт очолив святкову Божественну Літургію

 

У с. Потелич  Рава-Руського деканату урочисто відзначили 510-ту річницю церкви Святого Духа, яка є пам’яткою архітектури національного значення і претендує потрапити у спадщину ЮНЕСКО. Правлячий архиєрей Михаїл Колтун освятив новий престіл у вівтарі та очолив Божественну літургію. З архиєреєм співслужили шістнадцять священиків.

 

Увечері, у муздрамтеатрі м.Дрогобича відбулась святкова академія з нагоди 120-ліття від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Святковий захід розпочався привітальним словом владики Ярослава (Приріза), Єпископа Самбірсько-Дрогобицького.

 

5 травня з Благословення Митрополита Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина  в час зборів протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії, отець Андрій Логін – Голова Патріаршої комісії душпастирства у сферах охорони здоров’я мав доповідь про відкриття центру для алкозалежних, а також для всіх бажаючих християн, щоб попередити алкогольну залежність.

 

6 червня в Івано-Франківській Архієпархії відзначено День мирянина: «Бути свідком Христа у світі: в родині, парафії, громаді на місці навчання та праці» - основна тема конференції, яка відбулася в приміщенні Івано-Франківської Дховної Семінарії ім. священномученика Йосафата. Після реєстрації учасників  Архієпископ і Митрполит Івано-Франківський Преосвященний Кир Володимир Війтишин очолив Молебень до Христа Чоловіколюбця в семінарійній каплиці.

 

На презентації пастирського листа Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», яка проходила у Львівській духовній семінарії Святого Духа, були присутні понад 300 священнослужителів Львівської архиєпархії. Владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, ознайомив присутніх із основними тезами пастирського листа Блаженнішого, про Боже Слово і катехизацію, пізнання правд віри і втілення їх у щоденне життя, участь у літургійному і молитовному житті, а також про життя у Святих Тайнах, про служіння ближньому і парафіяльний провід та ін..

 

7 червня 2012 року в приміщенні Патріаршої курії у Львові, що знаходиться на території Святоюрського комплексу, Владика Венедикт Алексійчук зустрівся із головами єпархіальних літургійних комісій УГКЦ . Під час засідання розглядалися питання пов’язані із використанням тексту  Молитви над матір’ю в 40-й день після пологів, вірного тексту Чину освячення престолу, правильного переліку церковної ієрархії під час Літургії та тексту Чину похорону.

 

9 червня 2012 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла у м. Львові, єпископ Михаїл Колтун, керівник Департаменту Патріаршої курії у справах душпастирства силових структур, очолив Молебен до Христа Чоловіколюбця. Під час Молебню капелани молилися за працівників силових структур, які виконують своє служіння для забезпечення порядку під час чемпіонату з футболу ЄВРО 2012.

 

10 червня 2012 року:


З нагоди святкування 170-ої річниці побудови Винниківського храму Воскресіння Господнього,  Високопреосвященний Владика Ігор Архиєпископ і Митрополит Львівський очолив Божественну Літургію. Перебуваючи в контексті неділі Всіх святих і святкування 720-ої річниці заснування м. Винники, владика Ігор закликав освячувати свої душі, щоб Господь міг щедро благословити храм і його місто: «Наше завдання – освячувати душу, а для цього існують різні способи, тому користаймо із навчання нашої Церкви та здобуваймо праведність, щоб бути в домі Небесного Отця, який приготував нам житло».

 

В часі Архиєрейської Божественної Літургії  Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, уділив священичі свячення доктору богослов’я Василю Рудейку, заступнику Голови Патріаршої Літургійної Комісії УГКЦ.

 

Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ відвідав новостворену парафію блаж. Йоана-Павла ІІ римо-католицької Церкви, яка функціонує на території Філософсько-богословського факультету УКУ (вул. Хуторівка, 35А), з нагоди празника Пресвятої Євхаристії, який цього дня урочисто відзначали вірні римо-католицького обряду.

 

Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ здійснив чин освячення новозбудованого храму Святої великомучениці Параскеви П’ятниці у с. Кагуїв Миколаївського деканату.

 

Любомир Гузар: Історія Української Церкви – це школа нашої духовності

 

Відвідини Блаженнішим Святославом вірних УГКЦ в Канаді:

 

Глава УГКЦ прибув до Канади
Глава УГКЦ взяв участь у святкуванні 100-літнього ювілею парафії УГКЦ у м. Калґарі (Канада)
Глава УГКЦ у Канаді відвідав колишній табір інтернованих українців
Глава УГКЦ молився з учнями двомовних католицьких шкіл Канади
У Канаді Глава УГКЦ взяв участь у молитовному сніданку
Глава УГКЦ завершив перший пастирський візит до Канади