//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (01.10. –06.10.)

4 жовтня в Ялті розпочалася міжнародна конференція «Мистецтво співіснування християн».  Її організувала група «Примирення в Європі», до складу якої входять представники Церков Німеччини, Польщі, Білорусі та України. Від УГКЦ участь у конференції взяв Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, та о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ у справах сприяння єдності християн.

 

Владика Богдан у своєму слові скерував увагу учасників на джерело і основу примирення – Хрест Господній, що є знаком спасіння, знаком розп’ятого і воскреслого Спасителя. Погляд на Хрест Господній, на думку промовця, має дати нам усвідомлення того, що «спасіння і примирення людини з Богом і людей між собою дарував нам Христос, розп’ятий і прославлений у Воскресінні». 

               

5 жовтня 2012 р. Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський, зустрівся з представниками молодіжних організацій та спільнот Львівської архиєпархії у храмі Пресвятої Євхаристії м.Львів.

Звернення Преосвященного владики до молоді(Відео)

 

 

6 жовтня 2012 року відбулася річна проща Чернечої Родини Воплоченого Слова до Зарваниці. У ній взяло участь близько 600 паломників, які прибули зі всіх парафій, якими опікуються отці Згромадження у супроводі священиків, братів-монахів та сестер-монахинь. 

 

6-7 жовтня 2012 р. на відпустовому місці василіянського монастиря Успіння Матері Божої (с. Погоня, Тисменецький р-н., Івано-Франківська обл.) зібрались паломники на прощу вервиці за єдність Церкви. Прибули делегації з Польщі, Німеччини, Італії, Канади та Америки, а також різних областей України. Це вже третій рік поспіль відбувається проща у Погоні.

Архієрейську Святу Літургію очолили Митрополит Івано-Франківської Архієпархії Кир Володимир Війтишит та єпископ-емерит Кир Софрон Мудрий, ЧСВВ. 

 

Неділя 7 жовтня стала особливим днем для Вінниці, оскільки цього дня парафію Покрова Пресвятої Богородиці відвідав Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. Це його другий візит до Вінниці за останні 2 місяці (12 вересня Блаженніший був присутній на вечорі пам’яті «Князь Церкви, мученик, державник», з нагоди відзначення 120-ї річниці від дня Народження Патріарха Йосифа Сліпого). А цього разу, у контексті Суспільних днів УГКЦ, Блаженніший Любомир у парафіяльному храмі провів конференцію на тему «Соціальне сирітство».

 

У Львівській архиєпархії, щорічно у День вчителя, який припадає в першу неділю жовтня разом із вшануванням вчителів відбувається і благословення катехитів своїм Архиєреєм на новий навчальний рік. Минулих років ця важлива подія відбувалася у стінах Львівської Духовної Семінарії, цьогоріч катехити отримали благословення з рук Преосвященного владики Венедикта у храмі Св. Климентія Папи (м. Львів, вул. Ген. Чупринки, 70)

 

                7 - 28 жовтня 2012 року у Ватикані відбувається ХІІІ Загальна Асамблея Синоду Єпископів, присвячена тематиці «Нова євангелізація для передавання віри». Серед десяти Глав Східних Католицьких Церков, які беруть участь у цьому Форумі, присутній і Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

 

Нещодавно Бібліотека Дрогобицької Духовної Семінарії отримала щедрий подарунок. Цього тижня протоієрей Михайло Мельник, священик-емерит Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ, подарував семінарії частину своєї власної домашньої бібліотеки. Передана колекція налічує більше 700 найменувань, серед яких переважає духовна література, зокрема рідкісні видання кінця ХІХ – початку ХХ ст.    

 

Анонси:

У рамках Всеукраїнської національної прощі, яка відбуватиметься з 13 по 15 жовтня цього року в Римі з нагоди благословення відновленого Собору святої Софії, частину богослужінь відслужать у головному храмі Католицької Церкви – Соборі святого Петра. Очолить моління Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав (Шевчук).

Глава УГКЦ: Собор св.Софії у Римі – клаптик України в Італії

 

Секретаріат Комісії кадрового забезпечення Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ інформує всіх зацікавлених осіб про прийом документів для щорічного відбору кандидатів на отримання стипендій для навчання закордоном та в Україні, починаючи з 2013-2014 навчального року.

Кандидатами можуть бути тільки практикуючі греко-католики, які за Господнім покликанням хочуть присвятити своє життя служінню Церкві й народові. Прийом документів триватиме від 19 вересня до 2 листопада 2012 року.

 

Традиційно в останню неділю жовтня в Україні вшановують День Біблії. Пенітенціарне душпастирство УГКЦ ініціює збір книг Святого Письма українською та російською мовами в парохіях УГКЦ протягом 3-ох тижнів з 7 до 28 жовтня 2012 року. 

Зміст події - зустріч з в'язнями на предмет вшанування Біблії, розповідь про Боже Слово, формування канону Святого Письма, роль його в житті християн, місце Біблії в молитві та літургійному житті Церкви. Передача біблій для книгозбірні колонії завершує зустріч.