//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (01.04-08.04)

У неділю, 1 квітня:

Центром Тернополя пройшла хресна хода, у якій за різними оцінками взяли участь близько 20 тисяч осіб. Архиєреї УГКЦ Кир Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, та єпарх Бучацький Кир Дмитро Григорак очолили процесію. Організатором виступила архиєпархіальна комісія у справах молоді та молодіжні організації Тернополя.

 

Мешканці та гості Івано-Франківська мали чудову нагоду черговий раз розважити над спасительними терпіннями Христа. Цього дня відбулася 15-та, ювілейна Хресна Дорога, яка традиційно розпочалася від монастиря оо. Васильян і завершилася біля Архикатедрального Собру св. Воскресіння. Очолив Хресну Дорогу Архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин.

 

Комісія Родини Львівської Архиєпархії, вже традиційно як і кожного року в час Великого посту організувала Хресну дорогу для родин в святому місці с. Страдчі (Яворівський р-н).

 

2 квітня, сорокову річницю священства святкує архімандрит Української Греко-Католицької Церкви, доктор богослов'я і доктор літургіки, біблійний перекладач, ієромонах Студійського уставу, лауреат Шевченківської премії за переклад Острозької Біблії українською мовою (2007), почесний професор і завідувач кафедри богослов’я Національного університету "Острозька академія" отець Рафаїл Турконяк. Напередодні отцем відбулася невелика бесіда про життя без розчарувань.

 

Також у цей день відбулася урочиста академія “Кардинал Йосиф Сліпий – взірець служіння Богові і Україні”. У заході, що проходив в українському домі “Перемога”, взяли участь вчителі тернопільських шкіл та начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. Зі вступним словом до присутніх звернувся архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівськой Василій Семенюк.

 

3 квітня о 1-й годині ночі (за Бразилійським часом), на 84 році життя відійшов по вічну нагороду Преосвященний Владика Єфрем Кривий, довголітній Правлячий Архієрей Куритибської Єпархії УГКЦ (Бразилія).

 

А пізно ввечері цього дня стало відомо, що спочив у Господі Високопреосвященний Владика Михайло Бздель, Митрополит, почесний Архиєпископ Вінніпега.

 

Роль Церкви у процесі відродження суспільства, кризові явища та виклики духовності і моральності у житті України стали темою дискусії учасників круглого столу “Зрілий християнин перед викликами сучасності”. Захід відбувся 3 квітня у приміщення фундації "Справа Патріарха Йосифа". Організатор круглого столу — комісія у справах мирян УГКЦ — ставила за мету поширити дискусію про суспільне вчення Церкви та обговорити можливі кроки для покращення економічного та політичного життя в Україні.

 

4  квітня 2012 р. Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії відвідуючи храм св. Онуфрія, що при монастирі Отців Василіян, очолив Літургію Напередосвячених Дарів.

У Єпархіальному музеї м.Трускавця 4 квітня 2012 року відкрилася фотовиставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб», присвячена  20-й річниці легалізації Української Греко-Католицької Церкви.. Експозиція розроблена науковими співробітниками Інституту історії Церкви УКУ.

 

6 квітня під головуванням Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, відбулося засідання Патріаршої курії УГКЦ. Розпочався робочий день Літургією Напередосвячених Дарів, яку очолив Предстоятель УГКЦ, у храмі Благовіщення, що біля Патріаршого собору. Учасниками молитви були: Владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії, Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, та працівники патріарших структур із Києва та Львова.

 

Варто ознайомитися:
Послання Блаженнішого Святослава, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, до молоді
Великоднє послання Митрополита Львівського
7 квітня 2012 року - Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії
8 квітня 2012 року - Неділя Квітна. Вхід Господній у Єрусалим
«Світло життя» - християнська телепередача

 

Анонс:
Комісія УГКЦ Справедливість і Мир оголошує конкурс на участь у Міжнародній літній школі з економіки “Towards a Bridging Economy”, яка буде проходити у  Лісабоні (Португалія) з 11 по 15 вересня 2012 року.