//

Тижневий огляд: переслідування християн (9 -15 січня)

10 січня повідомляється, що християни Малайзії закликали прем'єр-міністра цієї країни до кращого правового захисту і відмови від дискримінації. Під час зустрічі їхніх представників з Намібом Разаком нагадали, що минулий рік відзначився багатьма виступами проти послідовників Христа.


Міжнародна благодійна правозахисна християнська організація «Open Doors» («Відкриті Двері») включила Азербайджан в рейтинг-список «The World Watch List 2012», який містить перелік 50 країн, автономій та суб'єктів, в яких найчастіше переслідують християн через віросповідання.


За даними 11 січня читаємо, що поліція індійського штату Орісса заарештувала двох християнських активістів.

 

12 християн загинули під час перестрілки, яка сталася в місті Йола у північно-східній Нігерії. У будівлю, де молилася християнська спільнота, вдерся озброєний чоловік.


Вночі з 10 на 11 січня група терористів з Багдаду робила спробу вбити халдейського митрополита Архиєпископа Луїса Сако.


12 січня з’явилося кілька повідомлень зокрема про те, що в Сомалі часто відбуваються бичування християн через їхні релігійні погляди.

 

Церква у Косово побоюється зростання радикальних настроїв серед мусульман. Ці побоювання підтверджує також італійська дипломатія.


В середу, 11 січня, ісламські екстремісти, які швидше за все належать до угруповання Боко Харам, застрелили чотирьох християн, які, як припускають, втікали з охопленого насильством міста Майдугурі в Нігерії.


Згідно з інформацією за 13 січня читаємо, що Нагіб Савіріс, відомий єгипетський бізнесмен і коптський християнин, постане перед судом за образу релігії, тому що він помістив в Twitter зображення Міккі Мауса та Мінні Маус у мусульманському одязі.


У  пакистанській провінції Пенджаб влада зруйнувала католицьку каплицю, школу і будинки для літніх людей у Лахорі, а також перебрала собі власність на землю, на якій ці будівлі були розташовані.

 

Міжнародний комітет Червоного Хреста змушений тимчасово припинити надання продовольчої допомоги голодуючим жителям центральної та південної областей Сомалі.


Архиєпископ Лагосу кардинал Ентоні Окогі, говорячи про політичну та релігійну ситуацію в Нігерії, зазначив, що сьогодні в країні не існує тенденцій до війни між мусульманами і християнами.


Відплатою за злочини, вчинені християнами щодо мусульман, назвав різанину і вибухи в Нігерії лідер секти Боко Харам.

 

15 січня 2012 року у Виставковому залі Золочівського замку відбулося відкриття виставки, присвяченої 20-й річниці легалізації Української Греко-Католицької Церкви (1989 – 2009) – «До Світла Воскресіння крізь терни катакомб».

 

14 січня повідомляється, що католики Пенджабу висловлюють гнів і обурення у зв'язку з рішенням, прийнятим місцевим урядом знести будівлю, що належить Церкві і конфіскувати прилеглу земельну ділянку.

 

Тема релігійної свободи стала центральною частиною промови Папи Бенедикта XVI під час новорічної аудієнції дипломатичному корпусу.


Таємно рукоположений в минулому році за згодою Святішого Отця єпископ John Wang Ruowang з єпархії Tianshui в Китаї, а також деякі підпільні священики є піддані через владу так званим "сесіям навчань".