//

Тижневий огляд: переслідування християн (24.12 - 30.12)

24 грудня повідомляється, що папська фундація Допомога Церкві в Потребі проситьпро матеріальну допомогу переслідуваним християнамНігерії та особливу молитву за них в часі Різдва. Організація пригадує, що для визнавців Христа в цій країні минулий рік був особливо важким, оскільки від рук ісламських екстремістів загинуло 277 християн, серед них жінки і діти. Знищено понад 430 місць культу різних видів.

 

Вища рада улемів Індонезії, яка об'єднує найбільш авторитетних знавців теоретичних і практичних сторін ісламу, попередила, що в країні з більш ніж двохсотмільйонним мусульманським населенням, заборонено місцевим ісламським законом брати участь у Різдвяних святах і навіть вимовляти фразу "Щасливого Різдва!".

 

Черговою жертвою екстремістів у Сомалі став 55-річний християнин Мурсал Іссе Сіад. Двоє чоловіків у масках розстріляли його біля його будинку і відразу втекли. Батько п'ятьох дітей Сіад, за словами екстремістів, заслужив смерть, бо відрікся від ісламу. «Він перестав відвідувати мечеть і молився вдома. Він розповів нам, що став християнином», - пояснила його 15-річна дочка.

 

Невідомі зловмисники підпалили три католицькі церкви в містечку Амштеттен у австрійській федеральній землі Нижня Австрія.

 

За даними 26 грудня читаємо, що у Нігерії «смертельні подарунки» на Різдво, які  містять вибухові та отруйні речовини, можуть стати однією з небезпек свят. Поліція Нігерії та «Християнська асоціація Нігерії» (CAN) закликали християн до обережності.

 

У південних районах Філіппін християни страждають від нападів повстанців, що борються за введення шаріату. Християнські громади на острові Мінданао змушені залишати свої землі, побоюючись насильства. За словами одного з місцевих єпископів, щойно християни отримують звістку про неминучий рейд ісламістів, вони кидають свої будинки і ховаються в скелях.

 

Близько 50 тис. мусульман вийшли на вулицю Асьют - міста в центральному Єгипті, населення якого складає 400 тис. чоловік - щоб залякати християн перед всенародним референдумом з приводу проекту нової Конституції країни. Проходячи через християнські райони, мусульмани вигукували гасло: "Ісламським, ісламським, незважаючи на християн"

 

Кілька озброєних бойовиків увірвалися в церкву біля нігерійського міста Потіскум і прямо під час різдвяної служби розстріляли шістьох людей. "Група озброєних осіб увійшла в село. Вони попрямували прямо до церкви, відкрили вогонь по людях і застрелили священика і п'ятьох парафіян. Потім вони обстріляли церкву", - розповів житель села Пері, де було скоєно напад.

 

Нове дослідження показало, що християни на межі зникнення на Близькому Сході і піддаються дискримінації більше, ніж будь-яка інша релігійна громада. У Сирії група представників релігійної меншини зібралася в катедральному соборі Дамаску, щоб помолитися за своїх співгромадян, які страждають від громадянської війни.

 

Вже вкотре католики Севастополя вимушені святкувати найбільші християнські урочистості на вулиці – під стінами храму, який міська влада їм досі не повернула. У Святвечір, 24 грудня, мерзли на вулиці не лише кримські католики, а й іноземці.

 

29 грудня з’явилося повідомлення про те, що «За даними передового Центру релігійної статистики Девіда Баррета в США, цього року було вбито за віру 105 тис. християн: тобто, одна смерть кожні 5 хвилин. Пропорції воістину страхітливі ... ». Є країни, такі, як Нігерія, де через погрози фундаменталістів Боко Харам небезпечно навіть просто піти на Літургію, за це можна поплатитися життям.

 

Згідно з інформацією за 30 грудня читаємо, що ватиканське інформаційне агентство "Fides", що інформує про життя Церкви на місіонерських територіях і розповідає про проголошення Слова Божого на різних континентах повідомило, що в 2012 р. загинуло 12 осіб, які вели пастирську діяльність в різних частинах світу.