//

Тижневий огляд: переслідування християн (22.04 – 28.04.)

22 квітня повідомляється, що новина про вибухи в Бостоні (США) сколихнула світ. І хоча уже все більше вимальовуються контури злочинної причетності ісламських екстремістів, залишається багато питань. Але одне зовсім зрозуміло – вбивство невинної людини залишається злом у собі за будь-яких обставин. Іншим, не менш абсурдним і варварським за своєю суттю, був теракт, спрямований проти київських римо-католиків на Оболоні.

Згідно з інформацією за 23 квітня читаємо, що християни Пакистану глибоко стурбовані зростанням кількості нападів прихильників Талібану напередодні майбутніх у країні президентських виборів. Про це повідомив католицький священик-домініканець Джеймс Ханнан.

У Марокко Вища рада улемів видала фетву про смертну кару для мусульман, що відмовляються від ісламу. Фетва підтвердила вже існуючий закон, що забороняє марокканським мусульманам міняти релігію. Фетва опублікована на вимогу Консультативної ради з прав людини на чолі з Махджуба Ель Хаїб в рамках підготовки доповіді про громадянські і політичні права.

Бойовики в Сирії захопили двох митрополитів Антіохійської Православної й Сиро-Яковитської Церков. На їхню машину напали по дорозі з Антіохії в Алеппо. Водій, який супроводжував священнослужителів, загинув.

У Малайзії християнські лідери засудили рішення уряду провести загальні вибори в неділю 5 травня. Єпископ католицької єпархії Пол Тан Чі заявив: «Незважаючи на те, що уряд знає, що неділя є святим днем для християн, коли ми повинні йти до церкви і поклонятися Богові, він призначив саме  цього дня вибори. Це неповага до прав християн,  що має бути засуджено».

У Єгипті кількість викрадень і насильницьких навернень в іслам коптських дівчат зросло після зміни режиму. З січня 2011 р. зареєстрували 500 випадків викрадень. Вік більшості зниклих – від 12 до 14 років.

Щодня у Києві на Оболоні вірні парафії святого Франциска та католики Києва збираються на молитву у намірах будівництва храму. Одна жінка поділилась, що приходила молитись також у намірах пошуку роботи і вже її знайшла.

Шкільний вчитель, який був відсторонений від викладання за вираження своїх поглядів з питань етики, програв справу у Верховному судіБританії. 43-річний Роберт Хей був усунений від викладання в Deptford Green School після того, як назвав гріхом гомосексуальні відносини, відповідаючи на запитання своїх 11-річних учнів.

 «Християнської Німеччини більше не існує». Такий висновок історика з Мюнстерського університету Томаса Гроссбельтінга, який він зробив у рамках дослідження релігійної ситуації в сучасній Німеччині.

Понад 40 конгресменів американського парламенту скерували до міністра оборони колективний лист, вимагаючи заборонити діяльність військового інструктора, який називає християнство «формою релігійного екстремізму» нарівні з Аль-Каїдою і Хамас.

Відповідно до інформації за 24 квітня читаємо, що на закінчення загальної аудієнції у середу 24 квітня 2013 р., Святіший Отець звернувся із закликом за мир у Сирії, висловлюючи стурбованість долею двох викрадених два дні тому православних митрополитів, про звільнення яких немає офіційних підтверджень.

24 квітня Архиєпископ Мехелена та Брюсселю Високопреосвященний Анрі-Жозеф Леонард провадив виклади на тему боротьби проти абортів в Брюссельському Університеті. У часі викладів Архиєпископа до залу несподівано увірвалися напівоголені учасниці групи «Femen». Викрикуючи різні образи на адресу Архиєпископа та Церкви, а також богохульства, з диким вереском феміністки кинулись на Архиєпископа, обливаючи його водою з пляшечок у формі фігурки Пречистої Діви Марії.

25 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що на форумі Комісії Закордонних Справ Європарламенту виступив кардинал Джон Олорунфемі Онайєкан, Архиєпископ Абудзи в Нігерії. Він розповів про систематичне порушення прав людини в Нігерії та закликав щось робити для їх оборони.

Суданське міністерство вакуфів заявило, що більше не буде видавати ліцензії на будівництво християнських церков.  Міністр Ал-Фатіх Тадж Ель-Сір пояснив це рішення тим, що з моменту відділення Південного Судану ніяких нових християнських культових споруд у Судані не збудували, до того ж зростає кількість покинутих церков. На думку міністра, це свідчить про відсутність потреби нових церков.

Після трьох крадіжок, скоєних у трьох церквах французького Мартіге (департамент Буш-дю-Рон), на церкву в Фос-сюр-Мер відбувся напад вандалів. Храм вже не вперше стає об'єктом осквернення.

У Сомалі бойовики «Аль-Шабааб» розстріляли вдову-християнку, матір п'ятьох дітей. 42-річна Фартун Омар пережила свого чоловіка Мурсал Іссі Сіада всього на кілька місяців.

Згідно з інформацією за 26 квітня відомо, що Саудівська Аравія і надалі не має наміру санкціонувати будівництво неісламських молитовних споруд. Як «колиска святих місць ісламу» королівство не може дозволити будівництво храмів інших релігій, заявив саудівський міністр юстиції Мохаммед аль-Ісса.

Святий Престіл знову закликав звільнити двох православних митрополитів сирійського  міста Алеппо (Івана X Язіджі та Ігнатія Заккі I), яких викрали невідомі особи. Цього разу до викрадачів звернувся секретар Папської Ради зі сприяння християнській єдності єпископ Брайан Фаррелл.

Фонд «Допомога Церкві в потребі» випустив нове дослідження про сучасні переслідування християн. Книга «Християни у великій небезпеці. Дискримінація і гноблення. Документація 2013 р.» вийшла в мюнхенському видавництві KIRCHE IN NOT / Ostpriesterhilfe Deutschland e.V.

27 квітня повідомляється, що у столиці Гаїті Порт-о-Пренс, вбили 62-річного канадського священика з  Конгрегації маріаністів, о. Річарда Джояла. За повідомленнями у ЗМІ, вбивство сталося внаслідок пограбування.

За даними 28 квітня відомо, що католицькій школі «Paul VI Catholic High School» у Ферфаксі (штат Вірджінія) погрожують терактом. На блозі Fairfax Underground невідомі залишили повідомлення: «Якщо буде завгодно Аллаху, школа стане місцем наступного теракту. Аллах великий!»

Мовчазне свідчення не на словах, а ділами: це доля трьох сестер-монахинь, які отримали дозвіл проживати на півночі Лаосу. Вони працюють в державній організації «Луанг Прабанг», яка стала домом для багатьох молодих людей з обмеженими можливостями і представників етнічних меншин. Тут місцева молодь може отримати такі професії, як кухар або пекар.

У китайській провінції Хенань 7 лідерів «домашніх» церков засудили до різних термінів тюремного ув'язнення. Християнські активісти – 3 чоловіків і 4 жінки віком від 20 до 60 років, заарештовані в Піндіншань за «незаконне» відправлення культу, отримали від 3 до 7,5 років в'язниці.

У Нігерії мусульманських кочівників племені фульбе підозрюють у ще одному нападі на християнське село, жертвами якого стали 18 осіб. За свідченням пастора Джеймса Данладі Махваша з місцевої баптистської церкви, о 8 годині вечора фульбе вторглися в село і вбивали будь-кого, хто попадеться їм на шляху. Кочівники спалили три будинки християн.

У США назріває наступний скандал, пов’язаний з питанням свободи віросповідання в цій країні. 15 квітня цього року одразу ж після терористичних атак на глядачів та учасників марафону до місця трагедії поспішило кілька католицьких священників, щоб надати духовну допомогу постраждалим католицького віросповідання – уділити розгрішення, Святе Причастя та Оливопомазання. Поліція, яка оточила місце нападу, не допустила священиків до тих, хто потребував.