//

Тижневий огляд: переслідування християн (22-28 січня)

23 січня повідомляється, що в Єгипті продовжується антихристиянське насильство. За даними місцевих джерел відомо, що нещодавні епізоди пов'язані зі спробою ісламських фундаменталістів-салафітів перешкодити голосуванню релігійних меншин в наступних виборах.


Вранці у неділю в місті Баучі на півночі Нігерії прогриміли вибухи у двох церквах: католицькій  та протестантській.

Серію викрадень і жорстоких вбивств здійснено на християнську спільноту в Сирії. З часу початку антиурядових виступів до сьогоднішнього дня було вбито вже сто християн.


За даними 24 січня читаємо, що щораз напруженішою є ситуація в Нігерії після нападу, в якому від рук ісламських терористів загинуло 178 осіб. Місто Кано, де члени угрупування "Боко Харам" атакували казарми поліції і сил безпеки, відвідав президент Гудлак Джонатан.


У суботу ввечері, 21 січня, до каплиці громади Коррал Фальсо, муніципалітету Атояк де Альверез (Мексика), увірвались озброєні чоловіки і відкрили вогонь по вірних, які зібралися, щоб в часі Месси помолитись за душу їхнього парафіянина, вбитого тиждень тому.


Щонайменше 70 учасників двох радикальних мусульманських угрупувань острова Ява – Індонезійського комунікаційного форуму мусульман та Ісламського реформаційного руху – оточили будинок, в якому відбувалось протестантське служіння.


25 січня з’явилося повідомлення, що у неділю вранці, 22 січня, у нігерійському штаті Баучі відбувся черговий напад секти Боко Харам, в результаті якого як мінімум семеро християн загинули, багато отримали поранення і були зруйновані християнський храм та навколишні будівлі.


Згідно з інформацією за 26 січня читаємо, що в Пакистані заарештували директора дому формації Непорочної Діви Марії в Мултані в провінції Пенджаб, о. Крісті Сільва, за звинуваченням у нелегальному проживанні.


Коли пакистанська християнка Асія Бібі дочекається дати судового вироку за богохульство, її прихильники побоюються, що, навіть якщо її виправдають, життя жінки буде й далі в небезпеці через ісламських екстремістів.


Понад 35 тис. осіб залишили свої будинки в північній частині Нігерії після тривалих нападів ісламського екстремістського угруповання Боко Харам.


Молода пакистанська католичка, яку викрали, змусили вийти заміж за свого викрадача та прийняти іслам, втекла через десять років після інциденту і повернулася до своєї сім'ї.


25 січня в сирійському м. Хама (візантійська Апамея) терористи застрелили 30-річного ієромонаха Василія (Насар).


В Індонезії у 2011 р. зафіксовано майже удвічі більше випадків дискримінації та насильства щодо християн, ніж у попередньому році, відзначає портал EANN.de з посиланням на «Союз індонезійських протестантських Церков».


Під час візиту до міжнародної штаб-квартири католицької організації «Допомога Церкві в потребі» в Кенігштайні боснійська провінційна настоятелька Сестер Францисканок Христа Царя, Іванка Miхалевіч, поскаржилась на те, що в Боснії та Герцеговині все частішими стають публічні словесні образи сестер.


27 січня повідомляється, що влада Єгипту продовжує закривати очі на діяльність мусульманських екстремістів, які тероризують і вбивають християн.


Чоловік-індуїст, викрикуючи погрози смерті, напав на будинок протестантського пастора у районі Кандхамал, штат Орісса (східна Індія), який став ареною антихристиянського насильства у 2008 році.