//

Тижневий огляд: переслідування християн (20.08 –26.08)

20 серпня повідомляється, що розумово відсталу 11-річну дівчинку заарештовано в Пакистані за осквернення Корану. Тепер їй загрожує смертна кара. Організації охорони прав людини б’ють нас сполох, бо це перший в історії цієї ісламської країни випадок суду над дитиною на підставі закону про богохульство.

 

За даними 21 серпня читаємо, що Архиєпископ Ігнатій Каігама виступив на Мітингу дружби народів, що триває в Ріміні (Нігерія) і сказав: «Ми потребуємо допомоги всього світу. Якщо залишити нас, Нігерія буде знищена, а потім прийде черга й інших африканських країн».

 

Уряд Індонезії продовжує закривати християнські місця поклоніння. Barnabas Fund повідомляє про заборону збиратися в двох церквах на Західній Яві.

 

В Бразилії релігійний фанатик важко поранив католицького священика. На 72-річного отця Джаміля Нассіфа Абіба напали, коли він відправляв Службу Божу на парафії поблизу Сан-Паулу, де був парохом.

 

22 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що уТанзанії 17-річну християнку засудили до 2 років позбавлення воліза «осквернення Корану». Єва Абдулла прийняла християнство3 роки тому. Її сім'я є мусульманською, тому після відмови від ісламу батьки відреклися від неї.

 

У Верхньому Єгипті тривають атаки на коптів-християн. Мусульмани цього регіону поширюють листівки, в яких закликають вбивати християн з метою очистити регіон від їх присутності.

 

 Відповідно до інформації за 23 серпня читаємо, що 13 і 14 серпня в Аксайській ущелині лісники і міліція Алматинської області виявили 11 тіл загиблих. МВС Казахстану повідомляє, що серед убитих упізнали працівників лісництва та відвідувачів заповідника. Однак в оперативних зведеннях не згадується, що більшість з них – православні християни.

 

Трьом членам підпільної католицької громади Хоукун китайського міста Лічуан, в південно-східній провінції Цзянсі, загрожує трудовий табір за небажання вступати в незалежну від Ватикану Китайську католицьку патріотичну асоціацію (ККПА), яку контролює уряд.

 

Мішель Самах, колишній міністр інформації Лівану і союзник президента Сирії Башара аль-Асада, заарештований за звинуваченням у плануванні вибухів, які мали співпасти з візитом Маронітського Католицького Патріарха Рай Бешара Бутроса до території мусульман-сунітів у Лівані.

 

Існують сили, які діють проти християнської присутності на Близькому Сході. У цьому впевнений професор Мехдат з Багдадського університету, який поділився своїми роздумами щодо ситуації християнської меншини в Іраку.

 

23 серпня Всесвітня рада Церков поінформувала, що 17-19 вересня з її ініціативи відбудеться міжнародна конференція на тему ситуації релігійних меншин в Пакистані.

 

У пакистанському Фейсалабаді жорстоко вбили 14-річного християнина. Місцеві християни обурені бездіяльністю поліції.

 

Латинський Патріархат Єрусалиму засудив напади на католицькі сім'ї, а також пошкодження майна християн в одному з житлових кварталів цього міста.

 

У с. Стара Скварява, що у Жовківському районі на Львівщині було здійснено акт вандалізму над римо-католицьким храмом. Знищено щойно написану ікону на фасаді храму.

 

24 серпня повідомляється, що у Нігерії заарештовано підозрюваних у здійсненні терористичної атаки на одну з протестантських церков, яка відбулась на початку серпня.