//

Тижневий огляд: переслідування християн (19.11. –25.11.)

19 листопада повідомляється, що у сомалійському прибережному місті Бараве ісламісти з терористичного угрупування аль-Шабааб обезголовили 25-річного християнина Фархана Гаджі Мосе. Мосе звинуватили у шпигунстві на користь іншої держави, відмові від ісламу та прийнятті християнства.

 

Ісламські бойовики знищили в Танзанії десятки церков, переслідування християн поширюється по всій Західній Африці. Починаючи з травня, було зруйновано 25 храмів і монастирів. Напади відбувались переважно на території Занзібару, де 99 відсотків населення становлять мусульмани.

 

У католицькій церкві у місті Хегендорф (кантон Ааргау, Швейцарія) невідомі вчинили акт вандалізму, підпаливши дві фігури святих, які були в храмі. Церкві завдано збитків на суму кілька тисяч франків.

 

За даними 20 листопада читаємо, що суданський уряд посилив бомбардування переважно християнських територій Південного Кордофану. 81 із 102 вибухів у жовтні були нанесені в районах проживання цивільного населення і не потрапили на території дислокації повстанських сил. У результаті останніх бомбардувань загинула однорічна дитина.

 

21 листопада з’явилося повідомлення про те, що пастор протестантської громади «Church of Christ in Nations» убитий бойовиками в нігерійському штаті Борно. Еліша Кабура отримував погрози від «Боко Харам», які вимагали, щоб він покинув місто. У вересні, пастор громади «Good News Church» Алі Самурі також був застрелений терористами в своєму будинку.

 

Згідно з інформацією за 22 листопада читаємо, що уПакистані наразі неможливо скасувати контроверсійний закон про богохульство, який часто використовують для переслідування християн. Зараз у Пакистані 16 обвинуваченим у богохульстві загрожує кара смерті. Як вважає адвокат-мусульманин, який хотів залишитися анонімним, 95 відсотків усіх звинувачень – фальшиві.

 

В Найробі невідомий терорист кинув вибухівку в мікроавтобуспоблизу католицької парафії і початкової школи. В результаті вибуху загинуло 7 осіб. Напад відбувся невдовзі після акції насильства супроти кількох християнських церков Кенії, проведеної впродовж останніх тижнів.

 

23 листопада повідомляється, що врамках святкування 105-ої річниці ІФДС відбулася поїздка членів семінарійного братства свщмч. Йосафата в с. Посіч Тисменецького р-ну з метою вшанування пам’яті священиків та семінаристів, які в 1939 році були вивезені радянськими солдатами з Станіславівської семінарії в сільський ліс і нещадно там закатовані за свої релігійні, національні переконання.

 

За даними 25 листопада читаємо, що у Гранаді, в Іспанії, зустрілися учасники IX Міжнародного тринітарського конгресу. Девіз зустрічі - "Переслідування, мучеництво за віру і діяльність на користь Євангелія". У конгресі бере участь кардинал Петер Тарксон, голова Папської Ради "Iustitia et Pax". Учасники конгресу зможуть довідатися про переслідування, які терплять сьогодні християни в різних країнах світу: у Пакистані, Єгипті чи Судані. Окрім  конференції програма заходу передбачає низку свідчень тих осіб, які терплять переслідування за їхню віру в Ісуса.