//

Тижневий огляд: переслідування християн (18.03.-24.03)

19 березня повідомляється, що пов'язана з Аль-Каїдою група Прихильники Шаріату взяла на себе відповідальність за недільне вбивство американця, вчителя англійської мови, у місті Таїз на півдні Ємену.


У маленькому християнському селі в центральній частині Нігерії бойовики розстріляли 10 людей. Серед убитих - пастор місцевої громади «Церкви Асамблеї Бога» Інноцент Чуквуемека. Його розстріляли на очах у дружини і дітей.


У неділю 18 березня терорист-смертник підірвав начинений вибухівкою автомобіль у житловому кварталі району Ас-Сулейманія, християнському районі північного сирійського міста Алеппо, убивши трьох і поранивши 30 осіб.


Двоє зловмисників вчинили напад на протестантську церкву в Індрамайу - місті в західній частині острова Ява, приблизно в 120 км на схід від Джакарти. Напад було скоєно вранці 18 березня.


У селі Абу Аль-Ріш (Верхній Єгипет, провінція Асуан) озброєний ножами величезний натовп мусульман напав на працівників школи Нотр-Дам, звинувачуючи їх у «незаконному» будівництві церкви. Двох монахинь госпіталізовано.


Рапорт щодо зростаючої правової дискримінації і все частіших проявів нетерпимості відносно християн в Європі оприлюднив Центр спостереження за нетерпимістю і дискримінацією по відношенню до християн в Європі.


За даними 21 березня читаємо, що китайська міліція зірвала поминальну Літургію за жертв автокатастрофи, в якій загинуло шість семінаристів і один священик. Усі вони були пов'язані з семінарією єпархії Баодін, яка вважається осередком «підпільної» спільноти Католицької Церкви.


В Італії опублікована біографія Шахбаза Бхатті, пакистанського міністра-християнина, убитого ісламістами. Авторами книги "Шахбаз Бхаттіі. Життя і мучеництво християн в Пакистані є Роберто Дзукколіні і Роберто Пьєтралуччі.


У єгипетському місті Амрія чиновники вигнали з власних домів всіх членів христиняської родини після того, як одного з них звинуватили у стосунках з мусульманкою.


Представники Сирійської Православної Церкви, до якої належать 60% християн країни, повідомили про чистку християн в місті Хомс.


22 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що без західної допомоги християнам в Іраку не вижити, вважає ігумен Вахід Габріель, настоятель халдо-католицького монастиря Діви Марії в іракському місті Алкош (50 км на північ від Мосула).


За даними Конгрегації з євангелізації народів, в період з 1980  по 2011 рік було вбито, як мінімум, 1000 католицьких місіонерів.


Коад'ютора єпархії Веньчжоу і канцлера курії затримали китайські сили безпеки. Від 19 березня єпископа Петера Шао Цуміня і о. Пола Цзяна Суніяня примушують пройти примусове ідеологічне перевиховання.


Згідно з інформацією за 23 березня читаємо, що молода християнка була звинувачена у богохульстві після того, як відмовилася навернутися в іслам за наполяганням її родичів.


Сотні тисяч християн Судану повинні протягом трьох тижнів покинути цю країну, яка позбавила їх громадянства. Ультиматум стосується 700000 чоловік.


Заява, зроблена днями верховним саудівським муфтієм про необхідність знищення всіх християнських храмів на острові Арабів (як називають в ісламському світі Аравійський півострів), для жителів цієї консервативної теократії не являє собою нічого нового.


24 березня повідомляється, що ще одного християнина було вбито в Іраку. Як повідомляє Радіо Ватикану, вбивство сталося у четвер у Мосулі на півночі країни.


На конференції католицьких єпископів Австрії пролунав різкий протест у зв'язку із закликом великого муфтія Саудівської Аравії шейха Абдуля Азіза бін Абдулли зруйнувати всі християнські церкви на Аравійському півострові.