//

Тижневий огляд: Переслідування християн (18- 24 липня)

За минулий тиждень ми отримали багато сумних новин, що стосувались переслідування християн у світі. 18 липня появився підсумок про 2010 рік в Іраку, який виявився найтрагічнішим для християн цієї країни.  Організація з прав людини "Hammurabi" подала дані про кількість загиблих в країні даного року: 92 людини загинули і 47 отримали поранення внаслідок переслідувань християн в Іраку.  Вбивають не тільки дорослих, а й дітей, руйнують церкви. Багато, побоюючись за своє життя, змушені покидати домівки. В  Іраку з 2003 до 2010 р.  вбито 882-ох християн.


19 липня з'явилось повідомлення, що в Ірландії планується ввести закон, за яким священикам грозить ув’язнення до п’яти років, якщо вони не будуть порушувати Тайну Сповіді  і не повідомляти про деталі злочинів зловживання неповнолітніми від порушників, які ті скажуть на Сповіді. Група ірландських католицьких священиків виступає проти вказівок уряду країни.


А 21 липня на католицькому конгресі в Ньїредьгазі представлені свідчення про комуністичні переслідування духовенства Католицької Церкви. Проти Католицької Церкви була опрацьована ціла система соціалістичного режиму. На Україні цей ж режим планував повне знищення УГКЦ, яку недарма вважають Церквою-мученицею.


В Нігерії знову пройшли релігійні заворушення між християнами і мусульманами, внаслідок чого загинуло п'ятеро людей і 12 отримали серйозні поранення. Міжрелігійна ненависть розпалюється  релігійними екстремістами, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. На противагу, в Нікарагуа переслідування Церкви з боку держави проявляється в "підкупленні совісті багатьох священиків",- вважає єпископ-помічник столиці Манагуа, Сільвіо Баез.


В Пакистані, за даними від 22 липня, молоде подружжя змушене втікати з рідного міста через погрози. Через те, що чоловік є християнином, а жінка – мусульманкою, їх засуджено ісламськими екстремістами. В тому ж Пакистані викрадена, насильно навернена в іслам і видана заміж католицька дівчина, 24-річна студентка медичного коледжу Фарах Хатім залишиться жити в мусульманській сім'ї чоловіка, відповідно до рішення Верховного суду країни. На суді засмучена дівчина сказала, що залишиться жити з чоловіком. Можливо, це через погрози, а, можливо, вона й вагітна - не виключають її батьки, так як викрадення сталося ще на початку травня.


США, яка вважає Туреччину злісним правопорушником релігійних свобод, закликає Анкару зупинити утиски і дискримінацію християн у країні.  23 липня прийшло повідомлення про схвалення Комітетом  Закордонних Справ Верховної палати конгресу США резолюції, яка «закликає Туреччину відноситися з належною пошаною до християнської спадщини». Викликає занепокоєння занепад християнських пам'яток культури, а також те, що на території окупаційного Кіпру зникли безвісті тисячі людей. Нетерпимість турків підтверджує також соціологічне опитування, за яким 48% турків не бажають мати сусідами християн.