//

Тижневий огляд: переслідування християн (11.06-17.06)

13 червняотримано повідомлення, що 35 ефіопських християн вже півроку тримаютьв саудівській в'язниці без пред'явлення звинувачень, а чиновники не можуть визначитися, в чому винні затримані в грудні минулого року. Почергово пред’являють звинувачення,  щозаарештованих тримають в рамках розслідування великомасштабної контрабанди людей, то через  проблеми з дозволом на роботу, а остання  версія, що  християни були залучені в торгівлю наркотиками і контрабанду людей.

 

Нігерійський архиєпископ Джон Оларунфемі Анейканвважає, що влада цієї країни не достатньо захищає християнських віруючих, а терористичні акти, які сталися 10 червня,  використовують релігію для політичних цілей і  боротьби за владу та економічної  вигоди в країні. На думку архієпископа, тероризм прийшов до Нігерії зовні і основною метою розпалювання конфлікту є природні ресурси країни.

 

 14 червня у сирійському Кусейрі убитий християнин Моріс Бітар. З міста втекло все християнське населення чисельністю близько тисячі чоловік після ультиматуму, пред'явленого їм бойовиками із збройного опозиційного угруповання. Два католицьких священики, які залишили в останні дні  Кусейр, підтверджують, що чули «на власні вуха», як ультиматум оголошували з мінаретів мечетей.  Деякі християни залишилися в рідному міст.  Моріс Бітар був убитий снайпером разом з трьома іншими чоловіками, в той час, коли він намагався купити хліба для своєї сім'ї. Долю християн Кусейра можуть незабаром повторити близько 10 000 віруючих-християн, які живуть в інших селах області Хомса, таких як Дмейнех, Раблех і Хамра, прогнозує Fides.

 

Насильство щодо християн триває в індійському штаті Чхаттісгарх. Натовп  озброєних ножами і палицями індуїстів, членів правлячої Індійської народної партії, яка проповідує націоналістичні ідеї, напав на християнську похоронну процесію.  Християни ховали дочку голови громади Рева Шанкарлаля Карми. Індуїсти, викрикуючи образливі гасла, супроводжували процесію до кладовища, а потім напали на християн, змусивши частину з них втікати, і зірвали поховання.

 

На кордоні Судану і Південного Судану триває переслідування народностей, що проживають в районі нубійських гір, частина з яких сповідує християнство. Близько півмільйона людей ховаються від переслідувань режиму Аль-Башира в горах в умовах крайнього голоду. Судан перешкоджає будь-яким спробам надання гуманітарної допомоги. «Перший геноцид на третину скоротив чисельність Нуба. Зараз народу загрожує друга хвиля геноциду», - стверджує співробітниця The Institute on Religion & Democracy Фет Макдоннел.

 

Відповідно до інформації, яка надійшла 15 червняу В'єтнамі три християнські родинипокинули рідне село. 13 людей змушені шукати нове місце проживання після того, як місцеві чиновники заборонили християнам залишатися в селі. Глава адміністрації селища таким чином спробував викорінити християнство на підвладній йому території.

 

У Косово і Метохії скоєно напад на православного монаха.З травмами руки і голови отець Митрофан був доставлений в хірургічне відділення міської лікарні.«Цей напад не тільки на монаха, але і на мультиетнічність, сербське суспільство та його культурну спадщину, православну віру і культуру. Вважаємо, що ця подія ясно свідчить про те, який стан безпеки в Косово і Метохії, скільки сербів знаходяться в безпеці і яка в дійсності їх свобода пересування », - вважає Р. Недельковіч.

 

Пакистанська поліція вирішила не переслідувати мусульман, які брали участь в груповому зґвалтуванні 13-річної християнкиі побитті членів її сім'ї. Після побиття у тітки дівчинки стався викидень, вона втратила дівчаток-близнят. А група мусульман побила інших родичів дівчинки, примушуючи їх таким чином відмовитися від звинувачень у зґвалтуванні, заявив чоловік постраждалої Ашен Масіх. Серед тих, хто звинувачується в побитті та зґвалтуванні, є  син відставного поліцейського інспектора. Обвинувачені за допомогою поліції чинять тиск на сім'ю потерпілої з метою укладення «мирової угоди», за допомогою якої із злочинців будуть зняті всі звинувачення.

 

В Індонезії побили і заарештували двох християн, яких помилково звинуватили в хрещенні мусульманки. За тиждень до нападу, який стався 30 травня, Рой Тайсон Калбулан познайомився з мусульманкоюМіріам. Вона тільки розпитала його про християнство. Після того як мусульмани довідалися, що Міріам має  дружні взаємини з християнином, жінку також побили.

 

В передмісті сирійського міста Хомсрадикальне військове ісламське угрупування осквернило і зайняло католицький мелхітський храм св. Іллі. Вторгнення було провокативного характеру. Нападники зняли двері до святині, били в дзвони і висміювали священні предмети. Напад викликав тривогу серед місцевих християн, які все ще переховуються  по домах.  Впродовж останніх днів повстанці закликали християн покинути місто. Багато з них зараз переховуються у селах, що розташовані неподалік. На думку місцевих католиків, осквернення храму в м. Кусайр є більш тривожним знаком і підтверджує розпалювання деякими сирійськими угрупуваннями релігійної війни.  

 

17 червняз’явилося повідомлення про чергову криваву неділю в Нігерії. Під трьома церквами на півночі цієї африканської країни вибухнули бомби, в результаті чого загинуло щонайменше десять християн. Однак кількість жертв може зростати. Свідки розповідають про «багатьох вбитих і поранених». Серед загиблих – четверо дітей, котрі бавились біля одного з храмів. Зловмисники атакували католицький катедральний храм Христа Царя та євангельську церкву Радісної Звістки в місті Зарія, третя бомба вибухнула перед храмом в Кадуні. Християни, що проживають у цьому регіоні, вже раніше ставали жертвою ісламських екстремістів. Поліція підозрює, що за замахами стоїть угрупування ісламських фундаменталістів Боко Харам. Вже впродовж місяців воно провадить криваву кампанію проти християн, прагнучи встановити у всій Нігерії мусульманський закон шаріату.

 

18 червня о. Федеріко Ломбарді закликав прийняти ефективні міри проти антихристиянського тероризму в Нігерії. "Систематичні напади на християнські культові спорудив неділю є жахливими і неприйнятними. Це знак абсурдного плану ненависті ", - так прокоментував о. Ломбарді терористичні напади, що відбулися в Нігерії 17 червня.  За попередніми даними, не менше 36 людей загинули і близько 100 отримали поранення в результаті вибухів, які були здійснені в п'яти храмах в штаті Кадуна на півночі Нігерії. Місцеві спецслужби вважають, що за вибухами може стояти ісламістське угрупування "Боко Харам", члени якого виступають за повалення світської влади в Нігерії і оголошення шаріатскої держави.

 

У східно-індійському штаті Оріссаіндуїстські екстремісти напали на протестантську спільноту.  15 червня побили 50-річного пастора Баідара, главу християнської спільноти і з численними кривавими ранами залишили лежати на землі. Коли індуїстські радикалісти довідалися, що пастор врятований, упродовж того ж вечора група з 50 екстремістів напала на всю християнську спільноту, що складається з 12 християнських сімей. Багатьох вірян покалічили та поранили: серйозні травми зафіксовані у двох десятків осіб. Екстремісти також пограбували їхні будинки. Вони били християн незалежно від віку і статі: поранено кілька людей похилого віку, дітей і молодих жінок. Є всі підстави стверджувати, що новий спалах насильства щодо християн назріває в штаті Орісса. Кілька днів тому поліція виявила і вилучила арсенал з більш ніж 50 гранат та ящиків з динамітом в селі Гамбарі. Згідно з джерелами Fides, вибухові речовини готували для використання під час нового антихристиянського погрому в Оріссі на зразок того, який організували 2008 року в районі Кандхамал.