//

Тижневий огляд: переслідування християн (08.10. –14.10.)

8 жовтня повідомляється, що озброєні люди відкрили вогонь по будинку християнина на Синайському півострові, через кілька годин після візиту в регіон президента Мухаммеда Мурсі, який запевнив християн, що вони більше не будуть мішенню для нападів. Відомостей про кількість постраждалих немає.

 

За даними 10 жовтня читаємо, що 20 християн арештовані в індійському штаті Орісса під час святкування хрещення. AsiaNews повідомляє про напад на громаду п'ятидесятників в Кантхападі (район Баласоре) індуїстських націоналістів з Раштрія сваямсевак Сангх (RSS) і Вішва хінду паришад (VHP), після чого відбувся арешт.

 

Близько 20 індуїстських екстремістів, озброївшись бітами, увірвалися в будинок християнського пастора під час молитовного зібрання і почали жорстоко бити його, попутно знищуючи майно пастора. Пастору з сім'єю довелося покинути свій будинок.

 

Церкві в єгипетському Рашіді загрожують зносом. Прокурор в олександрійському суді Мохаммад Мостафа Камел з двома синами і кількома іншими мусульманами приїхав до церкви св. Марії з важкою технікою. Вони зруйнували частину вівтаря, стверджуючи, що мають право на знесення храму.

 

Невідомі зловмисники закидали камінням, пляшками і сміттям православний храм в Єрусалимі, що належить румунській громаді. В останні місяці подібні блюзнірські акції вже відбувалися в Ізраїлі неодноразово.

 

У Пакистані тривають викрадення, примусові навернення на іслам і примушення до шлюбу дівчат з християнських сімей. AsiaNews повідомляє про 24-річну  християнку Шумаіле Бібі, викрадену 26-річним мусульманином Мухаммадом Джаведом Ікбалом по дорозі з роботи в передмісті Фейсалабад - Нішатабаді.

 

Щаслива випадковість допомогла молодій християнці з Індії уникнути смерті. 21-річна Сукурмуні Кумарі Бхрі піддалася нападу п'яного родича, який розлютився на неї за навернення його сина.

 

Звинувачена в «богохульстві» розумово відстала пакистанська християнка Рімша Масіх вивезена в Норвегію разом зі своєю сім'єю.

 

У французькому Суассоні осквернено 2 католицьких храми. Портал місцевої єпархії повідомляє про пограбування, вандалізм та осквернення в церквах Сен-Ежені і Воскресіння Господнього.

 

11 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що протестантський пастор поранений недалеко від пакистанського міста Фейсалабад. У Бабар Бхатті по пресвітеріанській церкві стріляли двоє бойовиків, один з яких вже заарештований поліцією. Раніше пастору погрожували смертю, вимагаючи припинити місіонерську діяльність.

 

Тисячі єгиптян провели маршна згадку про 26 загиблих в ході минулорічної мирної демонстрації коптів.  Метою демонстрації 2011 р., в якій брали участь копти, суфії і представники деяких політичних рухів, було висловити протест проти дій салафітів, підпалу коптської церкви в провінції Асуан, а також розгону сидячого страйку 4 жовтня.

 

В індонезійській провінції Центральний Сулавесі в результаті зростання впливу екстремістських угрупувань тривають теракти відносно християн. Два вибухи прогриміли в місті Посо - у церкві Еммануїла в Панома Тімур і поруч з будинком, де живе християнин-держслужбовець Окріфіл Мамуая.

 

В Ірані 5 навернених з ісламу християн однієї з «домашніх» церков постануть перед судомза звинуваченням у «пропаганді проти ісламського режиму», «створенні незаконних груп» і «хулі на ісламські святині під час християнської євангелізації».

 

Згідно з інформацією за 12 жовтня читаємо, що американський Gatestone Institute опублікував статистику переслідувань християн в ісламських країнахза серпень. Автором статей, які регулярно виходять, є експерт у сфері арабської історії та мови копт Реймонд Ібрагім, який народився і живе в США.

 

В Єрусалимі за останній місяць осквернено 2 християнських храми. Портал Observatoire de la christianophobie повідомляє про написи, залишені мусульманами в церкві св. Петра в Галліканті.

 

14 жовтня повідомляється про серйозний акт святотатства проти християнської громадив Дакарі: в ніч з 6 на 7 жовтня невідомими були осквернені більше 160 могил на двох християнських кладовищах Saint Lazare de Béthanie і Bel Air столиці Сенегалу. За повідомленням місцевої газети «L'Observateur», вночі з багатьох місць поховання були знесені хрести і вкрадені деякі предмети.