//

Тижневий огляд: переслідування християн (06.08 –12.08)

7 серпня повідомляється, що вночі озброєні бойовики увірвалися в християнську церкву в центральній частині Нігерії і відкрили вогонь по вірних, в результаті чого загинули щонайменше 19 людей, повідомляє AP.

 

40-річного священика Віатура Баньянгандора, котрий походить із Руанди і працює в парафії Лундазі на сході Замбії, депортували із цієї країни після того, як він в неділю 29 липня у проповіді порушив тему бідності.

 

За даними 8 серпня читаємо, що апеляційний суд в Тегерані підтвердив вирок проти пастора однієї з незареєстрованих протестантських церков Фаршид Фатхі, який повинен провести у в'язниці 6 років, повідомляє ASSIST News Service. Пастора звинувачують в тому, що він є агентом іноземних держав і управляє фінансовими фондами іноземних організацій.

 

Пакистанська влада відмовляється притягнути до відповідальності винуватців антихристиянського насильства в Годжрі в 2009 р., коли були заживо спалені 8 християн.

 

Під приводом нібито наявних порушень в дозволі на будівництво, чиновники індонезійського Богору, провінція Західна Ява, закрили католицький молитовний будинок, який відвідували більше 6 тисяч вірян з парафії св. Івана Хрестителя у селищі Вару.

 

Розмірковуючи про етичну кризу, яка проявляється особливо сильно через масові акти насильства проти християн, кардинал Пітер Тарксон, голова Папської ради "Iustitia et pax", зазначив, що на перший погляд жорстоке насильство проти християнських громадможна пояснити, мовляв, їх беззахисністю. Але, на думку єрарха, не це головне. Акти насильства відбуваються перш за все тому, що християнин сам по собі дратує своєю точкою зору на події в світі, своїм способом життя, так як відчуває себе вільним.

 

9 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, щоПакистанська католицька родина останнім часом неодноразово отримувала погрози розправи після того, як її члени зробили спробу зупинити руйнування християнської каплиців Лахорі.

 

У нігерійському місті Майдугурі бойовики вбили члена п'ятидесятницької церкви Алі Самарі.

 

Майже одночасні напади терористичної організації Боко Харам на церквуі мечеть в столиці нігерійського штату Когі показали її істинну природу, – вважає Архиєпископ Джон Онайєкан. Боко Харам є загрозою для усіх, не лише християн.

 

Відповідно до інформації за 10 серпня читаємо, що на Чорному Континенті, який Папа Бенедикт XVI під час візиту до Беніну назвав «духовними легенями» світу, порушується свобода слова, і один з таких випадків, схоже, переростає у дипломатичний інцидент. 130 африканських священиків виступили із закликом повернути до Замбії депортованого нещодавно католицького священика, якого було звинувачено у підбурюванні до насильства після проповіді, в якій він говорив про те, що бідні в цій країні стають все біднішими, а багаті – багатшими.

 

11 серпня повідомляється, що християни Індії брали участь в «чорному дні», тобто протесті проти відмови рівного з індуїстами трактування далітів, які є визнавцями християнства та ісламу.

 

«Індонезія є демократичною країною, не ісламською. Якщо якийсь кандидат є доброю людиною, тоді мусульмани можуть за нього голосувати, навіть якщо він не сповідує їх релігії» - таку заяву зробив Амідхан, найвищий наставник Ради Улемів, тобто мусульманських вчених в цій країні.

 

У столиці Саудівської Аравії - Ер-Ріяді - 15 вересня почнеться процес проти двох молодих людей, які звинувачуються в тому, що «обманним способом» змусили молоду жінку з Аль-Кхобара прийняти християнство, а потім допомогли їй втекти  за кордон. Обидва обвинувачених є християнами з Лівану і Саудівської Аравії.